Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 23 maart 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 23 maart 2012.

Werkbezoek VVD-Tweede-Kamerfractie Brussel

Op maandag 19 maart heeft de VVD-Tweede Kamerfractie haar jaarlijkse werkbezoek gebracht aan Brussel. De fractie was te gast bij het Europees Parlement en bij de Europese Raad. Op het programma stonden onder meer discussies met Guy Verhofstadt, voorzitter van de ALDE-fractie, Alexander Beels, SG ALDE-fractie, Maarten Verwey, top-ambtenaar Eurocommissaris Rehn, Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, en Peter Bosch, Nederland kabinetslid Eurocommissaris Malmström. Voorts vonden separate sessies plaats met Hans van Baalen, Toine Manders en Jan Mulder. Het werkbezoek werd besloten met een informele gedachtewisseling op de Residentie van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger Pieter de Gooijer.

Associatie-akkoord Azerbeidjaan

Tijdens een debat in de commissie Buitenlandse Zaken van het EP over een associatie-akkoord tussen de Europese Unie en Azerbeidjaan heeft Hans van Baalen benadrukt dat de Azerbeidjaanse autoriteiten fundamentele vrijheden en mensenrechten moeten garanderen. Ook dient het particuliere eigendomsrecht in Azerbeidjaan beter te worden beschermd en moet dit expliciet worden opgenomen in het associatie-akkoord. Van Baalen is voorstander van intensievere betrekkingen tussen de Europese Unie en Azerbeidjaan: het land beschikt over grote gasvoorraden en dit biedt ook samenwerkingsperspectieven voor Nederlandse bedrijven, zoals de Gasunie en Shell.

Ontvangst Japanse diplomaten

Op woensdag 21 maart heeft Hans van Baalen, als voorzitter van de EP-delegatie voor de betrekkingen met Japan, een groep Japanse diplomaten uit verschillende Europese hoofdsteden in Brussel ontvangen. Er werd onder meer gesproken over de consequenties van de Fukushima-ramp voor nucleaire energie in Europa en de samenwerking tussen de Europese Unie en Japan. Van Baalen benadrukte dat het Europees Parlement vaart wil zetten achter een vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Europese Unie, maar dat Japan hiertoe eerst de kwesties over te hoge importbarrières moet oplossen. Eind mei zal Hans van Baalen een delegatie van Japanse parlementariërs ontvangen in Brussel om verder te praten over deze onderwerpen en druk te zetten op het bereiken van een vrijhandelsakkoord.

EU (NL) - ASEAN (Indonesië)

Van Baalen openende in Den Haag, tezamen met oud-ministers Bot (BuZa) en Brinkhorst (EZ), de Indonesia - Netherlands Society ten behoeve van de bevordering van de Nederlandse-Indonesische betrekkingen. Van Baalen richtte zich daarbij op de samenwerking tussen de EU en ASEAN met Nederland en Indonesië als drijvende krachten.

The Hague Diplomatic Fellowship

Van Baalen was in Den Haag gastspreker bij de Diplomatic Fellowship, de kring van buitenlandse vertegenwoordigers in Nederland. Hierbij sprak Van Baalen over Nederland in de Europese Unie en de actuele politieke situatie in Nederland.

Toekomst Europese diplomatieke dienst

Tijdens een speciale zitting over de toekomst van de Europese diplomatieke dienst (Europese Dienst voor het Externe Optreden, EDEO), heeft Hans van Baalen zich kritisch uitgelaten over de huidige stand van zaken. Hij vindt dat de lidstaten eerst overeenstemming moeten bereiken over wat zij gezamenlijk willen doen op het gebied van het buitenlands beleid, alvorens de EDEO verder wordt uitgebreid. Ook denkt Van Baalen dat Europese vertegenwoordigingen en de ambassades van de lidstaten meer kunnen samenwerken en administratieve en consulaire werkzaamheden kunnen bundelen dan nu het geval is. Naast een grotere effectiviteit, levert dit op termijn ook aanzienlijke besparingen op.