Europees Parlement pakt discriminatie vliegtuigpassagier aan

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 29 maart 2012.
Europees Parlement pakt discriminatie vliegtuigpassagier aan
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Parlement heeft vandaag de oproep van PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt aan de Europese Commissie gesteund door een forse verbetering van de rechten van vliegtuigpassagiers met beperkingen te eisen.

Bozkurt: "Het is onacceptabel dat gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit nog steeds door luchtvaartmaatschappijen geweigerd kunnen worden omdat ze medische apparatuur mee aan boord nemen. Ik heb deze misstanden al in december 2010 aangekaart bij Eurocommissaris Kallas en ben blij dat mijn collega's uit het Parlement zich nu met mij inzetten om hier verandering in aan te brengen. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie paal en perk stelt aan deze praktijken en de discriminatie van burgers tijdens vliegreizen actief tegengaat."

Einde aan discriminerende praktijken

Het vandaag aangenomen rapport roept de Commissie op om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat burgers met beperkte mobiliteit of met een handicap op ieder moment kosteloos gebruik kunnen maken van mobiliteitshulpmiddelen. Ook staat er in het rapport dat er een lijst moet komen met medische toestellen die in heel Europa mee moeten tijdens een vliegreis. Daarnaast moet er een einde komen aan discriminerende praktijken waarbij gehandicapte burgers een verklaring moeten tekenen voordat zij instappen, zodat luchtvaartmaatschappijen niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade aan hulpmiddelen tijdens de vlucht.

Eurocommissaris Kallas liet in januari 2011 aan Bozkurt weten dat de Europese Commissie het van groot belang acht dat luchtvaartmaatschappijen hun verplichtingen nakomen voor wat betreft het verstrekken van duidelijke informatie over de vervoersvoorwaarden voor passagiers die medische apparatuur aan boord nodig hebben. Kallas stelde dat eventuele beperkingen uitsluitend op veiligheidsredenen gebaseerd kunnen zijn.

Bron afbeelding: SXC / celiamar