Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 31 maart 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 31 maart 2012.

Conferentie ‘Arab Spring, one year on’

Hans van Baalen zat als president van de Liberale Internationale de LI-ALDE-conferentie over de Arabische lente in Barcelona voor. Van Baalen, Guy Verhofstadt en Graham Watson en de president van de autonome Catalonië, Artur Mas, gingen daar in discussie met de Libische premier Mahmoud Gebril en andere Arabische leiders. In zijn openingsspeech noemde Van Baalen de ontwikkelingen in de Arabische regio hoopvol, maar waarschuwde hij ook dat de revolutie niet gekaapt mag worden door islamitische extremisten. ‘Het glas is halfvol, en juist daarom hebben de liberale krachten in de Arabische wereld onze continue steun nodig. Net als in bijvoorbeeld Roemenië hebben de liberalen nog een lange weg te gaan. In Egypte hebben de liberalen met 20 procent van de parlementszetels een goede toekomst’, aldus Van Baalen.

Geen uitstel voor handelsprotocol EU-Israel

Hans van Baalen vindt dat het Europees Parlement zo spoedig mogelijk haar goedkeuring moet geven aan het handelsprotocol met Israel (ACAA), ter ondersteuning van de handel in hoogwaardige industriële producten, zoals medicijnen. De sociaal-democratische rapporteur Veronique de Keyser wil echter dat het protocol twee jaar wordt uitgesteld, omwille van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Van Baalen is hier ferm tegen: een technisch handelsprotocol mag niet worden gebruikt om politieke kwesties, zoals de nederzettingenpolitiek, te adresseren. Samen met enkele collega’s uit de ALDE-fractie heeft hij een amendement ingediend om in de plenaire vergadering zo snel mogelijk een definitief besluit te nemen over het handelsprotocol ACAA.

‘Quota voor vis en melk, maar niet voor vrouwen’

Samen met Venstre (Denenmarken) heeft Van Baalen zich verzet tegen quota voor vrouwen in het bedrijfsleven (Corporate Governance initiatief). Volgens Hans van Baalen zijn quota misschien wenselijk voor vis en melk, maar zeker niet voor vrouwen. Hij vindt dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het aannemen van talent, waarbij geschiktheid zwaarder moet wegen dan sekse of afkomst.

Begroting Europees Parlement moet omlaag

Hans van Baalen heeft in de ALDE-fractie voor een substantiële verlaging van het EP-budget in 2013 gepleit. Volgens hem worden er thans onvoldoende maatregelen genomen om het budget van het Parlement van 1,4 miljard euro substantieel te verlagen. Toelages van Europarlementariërs en ambtenaren worden niet verlaagd, maar slechts bevroren. Juist in tijden van economische teruggang en nationale bezuinigingen moet het Europees Parlement volgens Van Baalen het goede voorbeeld geven: niet bevriezen, maar korten.

Vrijhandelsverdrag EU-Filippijnen

Tijdens het bezoek van een Filipijnse delegatie aan het Europees Parlement bepleitte Hans van Baalen vaart te zetten achter een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Filippijnen. Naast vrijhandelsakkoorden met Zuid-Korea, Japan, Taiwan en andere ASEAN-staten, draagt een akkoord met de Filippijnen bij aan welvaart en ontwikkeling in Azië en Europa.