Rosenthal roept ambassadeur terug uit Suriname - Hoofdinhoud
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Suriname voor overleg terug naar Nederland.
Hans van Baalen (europarlementariër) staat achter het beleid van Rosenthal en ook van de VVD-fractie om niet te accepteren dat die amnestiewet in werking komt. “Mensen moeten gewoon vervolgd worden. Suriname is internationale verplichtingen aangegaan om de rechtsstaat te beschermen en dat betekent dat er een gezamenlijke verklaring van alle EU-landen moet komen om Suriname aan te pakken. Als dat verzoek van Rosenthal ook het Europees parlement bereikt, dan zullen we dat steunen.”
Rosenthal kwam tot dit besluit nadat het Surinaamse parlement woensdagavond de omstreden amnestiewet had aangenomen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen. Rosenthal noemt het feit dat het parlement de wet heeft aangenomen "diep teleurstellend''.
Nederland gaat met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen bekijken welke gevolgen dit moet hebben, zei Rosenthal. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers, "voor wie dit een zware slag moet zijn''.
Han ten Broeke, Tweede Kamerlid VVD, vindt het uitermate betreurenswaardig. "Ik ben diep teleurgesteld dat is gebeurd wat iedereen al vreesde. Het is zorgwekkend en slecht voor de Surinaamse democratie. Met het terughalen van de ambassadeur laat minister Rosenthal zien dat hij het hoog opneemt. Ik ben blij dat hij heeft aangekondigd in overleg met Europese collega's verder te kijken wat er nu moet gebeuren."
De CDA vindt het ook terecht dat minister Rosenthal de ambassadeur terugroept uit Suriname. "Bouterse moet opgepakt worden zodra hij een stap buiten Suriname zet'', aldus Henk Jan Ormel (Tweede Kamerlid CDA).
Lees hier het hele artikel en beluister de reactie van Hans van Baalen