Van Baalen wil Europese sancties tegen Bouterse

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 11 april 2012.

Hans van Baalen, VVD-delegatieleider in het Europees Parlement, wil dat de Europese Unie sancties treft tegen Suriname vanwege de nieuwe amnestiewet die president Bouterse vrijwaart van vervolging voor de Decembermoorden. Bouterse en zijn entourage mogen hun straf niet ontlopen.

Van Baalen heeft Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandse beleid, vandaag via schriftelijke vragen opgeroepen om actie te ondernemen tegen Suriname en een gemeenschappelijk standpunt voor de eerstvolgende raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU voor te bereiden.

Tevens wil Van Baalen dat het EP een aanbeveling van die strekking aan de ministers van BZ van de EU doet. Hierbij denkt hij aan een verbod voor de verdachten om naar de lidstaten van de Europese Unie te reizen en aan het bevriezen van hun financiële tegoeden in Europa. Ook sluit Van Baalen economische sancties niet uit, waarbij de Europese Unie zich specifiek moet richten op economische sectoren en bedrijven, waarin Bouterse cs belangen hebben. De Surinaamse bevolking moet daarbij zoveel mogelijke worden ontzien.

Suriname heeft zich via onder andere de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het samenwerkingsverband voor het Caraïbisch gebied Caricom en in ACP-verband verplicht de rechtsstaat te handhaven. Met de amnestiewet worden deze verplichtingen met voeten getreden. De EU moet Suriname aan haar verplichtingen houden. Het EP heeft daarin een belangrijke rol, mede ter ondersteuning van de Nederlandse positie.

Zie ook:

Volkskrant VVD: sancties tegen Suriname om amnestiewet

NU.nl: VVD wil Europese sancties tegen Suriname

NRC.nl: Rosenthal wil ontwikkelingshulp Suriname opschorten vanwege amnestiewet