Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 13 april 2012 - Hoofdinhoud
Hans van Baalen heeft afgelopen week met de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki in Brussel gesproken over de toetreding van Macedonië tot de NAVO. Van Baalen is het met Han ten Broeke en Klaas Dijkhoff eens dat Macedonië nog dit jaar volledig lid moet kunnen worden van de NAVO. Hij vindt met hen dat Griekenland diens blokkade tegen NAVO-toetreding van Macedonië omwille van de naamskwestie moet staken. In mei brengt Hans van Baalen als voorzitter van de Liberale Internationale een werkbezoek aan Macedonië.
Onderschrift foto: Hans van Baalen en Nikola Poposki, Minister van Buitenlandse Zaken van Macedonië
Europese actie tegen Bouterse
Hans van Baalen vindt dat de Europese Unie sancties moet treffen tegen Suriname vanwege de amnestiewet die president Bouterse vrijwaart van vervolging voor de Decembermoorden. Hij heeft Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid, via schriftelijke vragen opgeroepen om de Amnestiewet van Suriname op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU te plaatsen en een gemeenschappelijk standpunt voor te bereiden. Hierbij moeten ook sancties tegen Bouterse cs worden overwogen. Hierbij denkt Van Baalen aan een verbod voor verdachten om naar de Schengenzone te reizen en aan het bevriezen van hun banktegoeden in de EU. Economische sancties dienen niet te worden uitgesloten. De Europese Unie moet zich in dat opzicht specifiek richten op economische sectoren en bedrijven, waarin Bouterse en diens entourage belangen hebben. De Surinaamse bevolking moet daarbij zoveel mogelijk worden ontzien.
Sri Lanka
Afgelopen week sprak Hans van Baalen met ambassadeur Ravinatha Pandukabhaya Aryasinha van Sri Lanka over de politieke en economische betrekkingen tussen de EU en Sri Lanka. Sedert de overwinning van het regeringsleger op de Tamil-tijgers, is het volgens Van Baalen van groot belang om de politieke en economische banden tussen de EU en Sri Lanka aan te halen. Hiermee kan de EU een bijdrage leveren aan politieke stabiliteit in Sri Lanka, na een burgeroorlog die ruim 25 jaar heeft geduurd. Tegelijkertijd ondersteunt de EU hiermee het Europese en daarmee Nederlandse bedrijfsleven, voor wie Sri Lanka economische potentie heeft.