‘Veilingverbod voor malafide huizenhandelaar’

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2011.

DEN HAAG (ANP) - De PvdA vindt dat malafide huizenhandelaren niet meer op een veiling mogen komen. ,,Anders worden mensen die uit financiële nood hun huis moeten veilen, nog verder in de ellende gedrukt”, aldus Jeroen Recourt en Jacques Monasch van de partij.

Het tweetal pleit voor een veilingverbod wegens bijvoorbeeld prijsafspraken en intimidatie. ,,,Verder moet alles op alles worden gezet om de slachtoffers van deze zwendel financieel te laten compenseren.” Ondertussen moeten de boosdoeners fiscaal worden geplukt, aldus Monasch en Recourt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft donderdag boetes opgelegd van in totaal 6,3 miljoen euro aan malafide handelaren die huizenbezitters jarenlang dupeerden bij de gedwongen verkoop van hun huis. De handelaren hielden de prijzen van huizen bij executieveilingen kunstmatig laag om er daarna aan te kunnen verdienen. Tussen juni 2000 en november 2009 zijn in Nederland circa 2000 woningbezitters gedupeerd, doordat hun huis op een zogeheten naveiling duizenden euro’s meer opleverde dan dat er op de executieveiling voor is betaald.