Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 20 april 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2012.

PNR-verdrag

De VVD in het Europees Parlement heeft, met uitzondering van Jan Mulder, het PNR-verdrag voor het uitwisselen van passagiersgegevens tussen de EU en de VS gesteund. Hans van Baalen en Toine Manders vinden dat het beter is een niet 100% ideaal verdrag te hebben dan geen verdrag, waardoor uiteindelijk 27 afzonderlijke verdragen met de VS moeten worden gesloten i.p.v. één. Het niet sluiten van het PNR-verdrag is zowel slecht voor de luchtvaartsector als voor de veiligheid van de passagiers. Het PNR-verdrag beoogt informatie uit te wisselen om terroristische aanslagen te voorkomen en mensen- en drugssmokkel te bestrijden. Het verdrag is afgelopen week in Straatsburg met een overtuigende meerderheid door het EP aangenomen (409 voor vs. 226 tegen).

MEP's for Economic Growth

Hans van Baalen heeft met 11 collega-delegatieleiders het initiatief genomen om `A Plan for Growth in Europe´ van premier Mark Rutte, de Britse premier David Cameron en tien van hun collega´s, actief in het EP te ondersteunen. Dit betekent het openen van de dienstenmarkt, de creatie van een digitale interne markt, een energiemarkt en een Europese onderzoeksruimte. Bovendien willen de MEP's for Economic Growth versneld handelsovereenkomsten met opkomende economieën sluiten, handelsbelemmerende regelgeving afschaffen en de arbeidsmarkt flexibiliseren. Zij zullen geregeld bijeenkomen om hun strategie uit te werken en draagvlak voor hun plannen in het EP te creëren.

Associatie-overeenkomst Europese Unie en Azerbaijan

Hans van Baalen is voorstander van intensieve economische samenwerking tussen de Europese Unie en Azerbaijan, een belangrijk olieproducerend land in de Kaukasus. Hij is van mening dat de democratische ontwikkelingen in Azerbaijan gestimuleerd worden door nauwere economische coöperatie met de EU. Bovendien biedt Azerbaijan economische perspectieven voor het Europese en Nederlandse bedrijfsleven. De VVD heeft daarom voor de associatie-overeenkomst gestemd, die in het EP werd aangenomen.

Birma

Hans van Baalen heeft zich met klem uitgesproken voor het versterken van de banden met Birma. Hij steunt oppositieleider Aung San Suu Kyi, die dankzij tussentijdse verkiezingen een zetel in het Birmese parlement wist te behalen. Hij pleitte onder meer voor een graduele versoepeling van de Europese sancties, indien de Birmese regering vorderingen maakt op het gebied van democratisering en mensenrechten.

EU-sancties Suriname

Hans van Baalen heeft de EU-Buitenlandcommissaris Asthon gevraagd om sancties te treffen tegen Suriname, indien het strafproces tegen Desi Bouterse en consorten wordt gestaakt vanwege de omstreden amnestiewet. Asthon heeft toegezegd om de sanctiemogelijkheden te onderzoeken en een gemeenschappelijk standpunt van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken voor te bereiden.