'Nederland heeft voorbeeldfunctie' - Hoofdinhoud
De EU lijkt zichzelf weer in het oog van de crisisstorm te plaatsen. De uitbreiding van het reddingsfonds heeft niet de gewenste rust gebracht. Sterker: problemen in Nederland en Spanje om de tekorten terug te dringen en onzekerheid over de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland voeden het vermoeden dat de eurozone geen orde op zaken zal stellen en dat er nu alweer gemorreld gaat worden aan de strengere afspraken.
Het zogeheten sixpack bevat zes regels die de begrotingsdiscipline moeten aansterken. „De angst bestaat dat het sixpack wordt omgetoverd tot een blubberbuik”, zeggen hooggeplaatste EU-diplomaten. Blijken de afspraken boterzacht, dan zullen de markten dat keihard afstraffen en zal de eurozone wederom in grote problemen komen.
Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) vindt dat Den Haag zo snel mogelijk een geloofwaardig bezuinigingspakket naar de Europese Commissie moet sturen.
Dat moet voor 30 april gebeuren. „De commissie zal het heus begrijpen als niet elke komma is ingevuld. Maar je moet laten zien dat je een serieus bezuinigings- en hervormingsprogramma inlevert”, aldus Van Baalen. De strengere regels werden mede op initiatief van ons land afgesproken. Door de boekhouding eerder in te leveren in Brussel, kunnen lidstaten die uit de rails lopen sneller op de vingers worden getikt. Houdt een land zich niet aan de afspraken om het tekort onder de 3% te dringen, kan het een boete krijgen van 0,2% van het bbp (voor Nederland zou dit zo’n €1 miljard betekenen).
Van Baalen waarschuwt dat de markten er bovenop zullen springen als er gemarchandeerd wordt. Zeker als een triple A-land en voorstander van de harde lijn zoals Nederland de regels aan de laars lapt. Ook voor Frankrijk, waar de socialistische presidentskandidaat François Hollande onder het EU-begrotingspact zou willen uitkomen, is hij scherp. „Het zou een ramp zijn als de Franse slag wordt gehanteerd. Wat mij betreft, is het enige goede aan de heer Hollande zijn achternaam”, zegt Van Baalen.
De zuidelijke eurolanden zullen er meteen op inspringen als Nederland voor coulance aanklopt in Brussel omdat het tekort in 2013 niet onder de 3% kan worden gedrukt nu het Catshuisoverleg is mislukt.
De andere begrotingszondaars zullen dan zonder twijfel ook uitstel voor het terugdringen van hun tekorten aanvragen.
Eurocommissaris Olli Rehn, de nieuwe begrotingstsaar van de EU, heeft enige speelruimte met de sancties. Zo had Spanje dit jaar zijn tekort naar 4,4% moeten terugdringen om in 2013 onder de 3% uit te komen. Maar het Zuid-Europese land haalde het niet en kreeg respijt.
Volgens Europarlementarier Corien Wortmann (CDA) is het hek van de dam zodra het gemorrel gaat beginnen. Zij stond namens het Europese parlement aan de wieg van de strengere regels. Ze relativeert de benodigde bezuinigingen in ons land. „Zo draconisch zijn de maatregelen in Nederland niet, als je ziet wat we de Grieken hebben gevraagd te doen”, zegt Wortmann.