Kans op genade Brussel is nihil: Begroting moet voor 30 april klaar zijn

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 24 april 2012.

Nederland hoeft niet op respijt vanuit Brussel te rekenen om onder het maximaal toegestane begrotingstekort van drie procent te komen. Al heeft ons land zich door het weglopen van PVV-leider Wilders in een politieke crisis gestort, coulance zal er niet komen van de Europese Commissie.

De EU-begrotingstsaar Olli Rehn verwacht dat Nederland zijn begrotingsplannen voor volgend jaar netjes inlevert voor de afgesproken deadline van 30 april. „Nog geen enkele EU-lidstaat heeft uitstel aangevraagd en ik verwacht niet dat Nederland dit gaat doen”, aldus zijn woordvoerder Amadeu Altafaj.

De zegsman laat weten niks te zien in plannen van onder anderen PvdA-fractievoorzitter Samsom om de Europese eis van drie procent volgend jaar los te laten. Altafaj zegt erop te vertrouwen dat het Nederlandse parlement de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen doorvoert en dat daarmee geldboetes voorkomen worden.

Populair

„Begrotingsdiscipline zit diepgeworteld in de aard van de Nederlanders. Niet omdat het goed zou zijn voor Brussel, maar omdat het goed is voor de Nederlandse economie en de Nederlandse burgers. Het maakt je als politicus wellicht niet populair, maar het is van groot belang voor je land.”

Uitzonderingen worden er volgens Altafaj niet gemaakt in de strengere EU-regels, die mede op initiatief van Nederland zijn opgesteld.

Volgens Europarlementarier Hans van Baalen mag het ook niet zover komen. Als de nieuwe afspraken boterzacht blijken, loopt de eurozone in zijn ogen gevaar. „Ons land heeft een voorbeeldfunctie. Er moet zo snel mogelijk een serieus bezuinigings- en hervormingsprogramma worden ingeleverd”, stelt Van Baalen.

Boete

Als Nederland de begroting niet op orde brengt, kan er een boete van zo’n miljard euro volgen. Maar hier gaat nog wel een tijd overheen. Brussel zal eerst minister De Jager (Financiën) de mogelijkheid bieden om onder de straf uit te komen. Duurder lijkt de oplopende rente te worden die ons land voor de uitgifte van staatsobligaties moet betalen door de politieke onrust.