Bij Lambert op de koffie: schuift U aan? - Hoofdinhoud
Goedemorgen dames en heren. Bij Lambert op de koffie, de driehonderdste keer.
Door mijn werk in het Europees Parlement ben ik veel van huis. Op maandag ben ik nog in Nederland, dinsdag, woensdags en donderdag in Brussel en op vrijdag ga ik op werkbezoek, om in de praktijk te kijken wat er terecht komt van die dingen die we in Brussel besluiten. En ook op zaterdag zijn we zo goed als altijd wel bij bijeenkomsten, waarbij ik met mensen praat die normaal aan het werk zijn. Toch wordt mij veel de vraag gesteld: waarom horen we zo weinig van Brussel? Er is een grote afstand tussen burgers en Brussel. Daarom wil ik u meenemen naar de vraag hoe ik in deze tijd van internet en media de contacten onderhoud. Zo houd ik elke maand een radiocolumn. Hier begonnen door het initiatief bij MTV Radio Moergestel. En inmiddels worden mijn columns op tien Brabantse radiostations uitgezonden. Dat gaat dus goed. Maar er is nog meer. Iedere Europarlementariër heeft wel zijn eigen aanpak. Vandaag licht ik er één uit. Omdat ik er het meest van opsteek.
Elke maandag ontvang ik mensen met een boodschap. "Bij Lambert op de koffie", zo zijn we dat gaan noemen. Het loopt als een trein: altijd volle bak. Volgende week vindt het 300ste gesprek plaats, het wordt koffie met gebak. Voor mij zijn de koffiegesprekken een uitstekende start van de week: mensen komen meestal met ideeën over hoe het anders moet of hoe iets beter kan. Vaak met ideeën waar ikzelf nog niet over nagedacht heb. Zaken uit de praktijk, waar ik in de loop van de week dan weer mee vooruit kan.
Hoe gaat het in z’n werk? Mensen mailen mij vooraf of bellen mij vooraf en willen praten die kunnen een uur bij mij terecht. De gesprekken vinden plaatsen in Den Bosch, in Tilburg, Breda of ook in de provincie Zeeland. Ik zorg ervoor dat belangstellendenniet te ver hoeven te reizen.
Als ik even ga kijken naar de onderwerpen die aan de orde worden gesteld, die zijn wel erg breed. Vaak gaat het over Europese regels of Europese subsidies en vandaag zal ik er een paar van noemen. Wat denkt u van een jonge visser uit Urk (Volendam, red.) helemaal naar me toegekomen met een vinding waarbij hij de restvangsten in de visserij, zeg maar gewoon het kleine grut dat ook met de netten meekomt de kleine visjes, die vervolgens sterven in het leven kan houden. Hij bracht z'n laptop mee en liet zien hoe hij dat had bedacht. Nou in ieder geval ik heb het bepleit later. Later won deze jonge man er de Herman Wijffels Nederlandse Innovatieprijs mee en ik heb zijn idee in heel Europa uitgevent. Mooi onderwerp wat ik ook goed op de kaart kan zetten.
Maar ook een verzoek van chauffeurs, vrachtwagenchauffeurs om een bewaakte parkeerplaats te krijgen in Zuidoost-Brabant. Er is een nieuw bedrijventerrein in de Kempen aangelegd en er wordt tegenwoordig veel gestolen van hoogwaardige goederen die in de vrachtauto's worden vervoerd. En wat was het probleem, het probleem was dat er financiën tekort waren voor een dergelijke goedtoegeruste parkeerplaats. Wij hebben dat gezamenlijk kunnen oplossen.
Maar ook andere onderwerpen bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe medicijnen daarvoor kwamen jonge onderzoekers bij me langs die voorheen bij Organon werkte en die nu een eigen company hebben opgezet en dat nu in Oss gaan doen. Ook daar hebben we een handje kunnen bijsteken en wat hulp kunnen verlenen.
Soms is het anders dan komen mensen en die zeggen we willen een aantal hoogwaardige gebouwen, Brabants erfgoed renoveren kan Europa daar aan bijdragen. Nou in een heel bijzonder geval kan dat.
En wat te denken van al of niet kiezen voor schaliegas. Schaliegas is het gas wat in grote diepte zit, vier kilometer in onze bodem, ook in Brabant en dan komen de mensen van bijvoorbeeld de drinkwaterwinning mij waarschuwen dat in ieder geval niet of heel zorgvuldig te doen.
Of wat te denken van gemeenten, maar ook burgers die zeggen we wij zitten niet op heel snel breedband. Wij zijn niet volledig online wij willen dat wel graag aanleggen voor de toekomst kan Europa dan de hand toesteken.
Wat te denken van een onderwerp als de ouderenorganisaties die kwamen met het idee om in 2012 het internationale ouderenjaar een grote manifestatie op te zetten om te laten zien hoe nieuwe techniek en technologie langer zelfstandig wonen kan helpen. We gaan dat nu doen in september in het Evoluon.
Nog twee voorbeelden. Decentraal opwekken van energie. Een jongeman met een eigen bedrijf die zegt waarom nu een aantal megastallen niet worden gebouwd in Brabant deze plekken niet gebruiken voor grootschalige energieopwekking. Voor zonnepanelen. Nou ook deze jongeman kan gebruik maken van de ondersteuning van Europa en ten slotte bijvoorbeeld een bedrijf uit Tilburg wat altijd heel goed en zorgvuldig heeft gewerkt met verchromen van materialen bijvoorbeeld voor de auto's wordt in de toekomst, in 2015 uitgesloten in verband met de milieuregels. Buiten Europa gebeurd dat niet kan daar een mouw aan worden gepast. Zo was de vraag.
Dus dames en heren, u ziet legio serieuze onderwerpen waarbij mensen mij weten te bereiken en dit soort van persoonlijke contacten vind ik nu juist zeer belangrijk. In Brussel zijn er al zo veel lobbyisten die allemaal hun weg wel weten te vinden, maar juist op maandagmorgen ervaar ik waarvoor ik het eigenlijk doe. De mensen. En je merkt dan dat de menselijke maat in ons werk zo belangrijk is. En ik leer er veel van. Ik heb er dan lol in. En ik blijf me dan ook realiseren hoe soms hele grote discussies over mensen heen gaan en dat we het ook concreet moeten maken.
Tenslotte het driehonderdste gesprek komt eraan het zal maandag zijn. Wilt u ook eens bij mij terecht? Neem dan contact op hier met MTV Moergestel of kijk even op mijn website www.lambertvannistelrooij.nl. Tot ziens.
Beluister hier het geluidsfragment.