Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 11 mei 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 11 mei 2012.

Vrijhandelsakkoord EU, Colombia en Peru

Hans van Baalen heeft afgelopen week uitvoerig gesproken met de Colombiaanse ambassadeur bij de EU en vertegenwoordigers van het Colombiaanse bedrijfsleven over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru. Van Baalen wil dat het Europees Parlement vaart zet achter de ratificatie van het vrijhandelsakkoord, dat een forse impuls betekent voor de economieën in Europa, Colombia en Peru. Hiertoe brengt hij, mede als president van de Liberale Internationale, eind juni een bezoek aan Colombia, waar hij onder meer de Colombiaanse president Santos zal ontmoeten.

Samenwerkingsprojecten Oekraïne

Tijdens een overleg met ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt, ELDR-voorzitter Graham Watson en Hans van Baalen, president van de Liberale Internationale, is besloten om de samenwerking met de liberale oppositiepartijen in de Oekraïne te versterken. De ELDR, ALDE en LI protesteren tegen de behandeling van voormalig premier en oppositieleider Joelia Timosjenko, die thans een gevangenisstraf uitzit van zeven jaar wegens vermeend machtsmisbruik. Hiertoe zal Hans van Baalen, samen met Guy Verhofstadt en Graham Watson, een bezoek brengen aan Kiev en Odessa van 23 tot 27 mei. Van Baalen en Verhofstadt zullen Timosjenko in de gevangenis van Kharkov bezoeken.

ACAA - handelsprotocol EU en Israel

Hans van Baalen heeft overleg gevoerd met de Israelische ambassadeur bij de Europese Unie over de voortgang van het ACAA (handelsprotocol tussen de EU en Israel). In het Europees Parlement bepleit Van Baalen een snelle goedkeuring van het verdrag, omdat hiermee hoogwaardige Israëlische producten (zoals medicijnen) gemakkelijk en goedkoop beschikbaar gesteld kunnen worden aan de Europese consument. Naar verwachting stemt het Europees Parlement voor het zomerreces over ACAA.

Europa-lezing ministerie Sociale zaken en Werkgelegenheid

Ter gelegenheid van de Europa Dag op 9 mei, heeft Hans van Baalen, op uitnodiging van minister Henk Kamp, een lezing gehouden op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZ&W) over de ontwikkelingen in de Europese Unie. Tijdens de lezing, die door ruim 150 ambtenaren van het ministerie werd bijgewoond, heeft Van Baalen de rol van het Europees Parlement toegelicht op enkele belangrijke SZ&W-dossiers, zoals pensioenen en de Europese zwangerschapsrichtlijn. Hij vindt dat dit nationale aangelegenheden zijn en dat Nederland zelf moet kunnen beslissen over inrichting van diens pensioenstelsel en andere sociale regelgeving, zoals het zwangerschapsverlof.

Cosmetics Europe

Samen met VVD-collega Toine Manders heeft Hans van Baalen afgelopen week deelgenomen aan een seminar van Cosmetics Europe, ter ondersteuning van de Nederlandse cosmetische industrie. Hij prijst de inspanningen van de cosmetische industrie op het gebied van maatschappelijke verantwoord ondernemen. Van Baalen vindt dat bedrijven uitstekend in staat zijn om dit zelf te organiseren en meent dat hier geen extra regels voor nodig zijn.

Debat met Daniel Cohn-Bendit over de Griekse Eurocrisis

Afgelopen week ging Hans van Baalen live op de Deutschlandfunk met Daniel Cohn-Bendit, "Roter Dany" van de Parijse studentenrevolte in 1968, thans leider van de Groenen in het EP, in debat over de Eurocrisis en de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland. Ook Thomas Mayer (Brusselse correspondent voor "Der Standard" uit Wenen) en Martin Winter (Brusselse correspondent voor "Die Süddeutschen Zeitung" ), namen deel aan het debat. Van Baalen vindt dat er onder geen beding mag worden heronderhandeld: géén heronderhandelingen over het begrotingspact en géén heronderhandelingen tussen de Trojka (IMF, ECB en de Europese Commissie) en Griekenland.