Reactie PvdA op plan Vereniging Eigen Huis, NVM, Woonbond, en Aedes

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2012.
Reactie PvdA op plan Vereniging Eigen Huis, NVM, Woonbond, en Aedes
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA Tweede Kamerlid Jacques Monasch:

‘De PvdA pleit al jaren voor een Nationaal Woonakkoord. We prijzen deze organisaties dat ze de handen ineen hebben geslagen en tot dit akkoord zijn gekomen. Het is een goede bijdrage aan de discussie over de woningmarkt’.

‘Het akkoord geeft ook aan dat de plannen van de Kunduz coalitie onvoldoende zijn om de woningmarkt gezond te maken en te hervormen voor de toekomst’.

‘Wel maken wij ons grote zorgen over de betaalbaarheid van deze plannen voor huizenbezitters en huurders en de gevolgen voor de schatkist.

De huurverhogingen die corporaties willen zijn te fors. Corporaties moeten zich meer bezig gaan houden met betaalbare huisvesting in plaats van het verhogen van de huren en zich teveel te richten op de marktwaarde van woningen. Die taak lijken ze te zijn vergeten in dit plan’.

Ook op de koopmarkt ziet de PvdA verschillen. De PvdA wil in tegenstelling tot de indieners van het plan de aftrek niet afschaffen maar over een lange periode terugbrengen naar 30%. Voor starters wil de PvdA de mogelijkheid in tact laten om een betaalbaar huis te kunnen kopen in de toekomst. Daarom pleit de PvdA voor een overdrachtsbelasting van 0% en een forfaitaire annuïteiten hypotheekaftrek voor starters.

De woontoeslag die de indieners voorstellen oogt sympathiek maar legt een blijvende druk op de schatkist. De woontoeslag in dit plan is een blanco cheque die door de staat gecompenseerd moet worden, waardoor er risico’s voor de schatkist ontstaan.

Met de initiatiefnemers wil de PvdA kijken hoe we de woningmarkt structureel gezond kunnen maken. Daarom zullen deze plannen ook betrokken moeten worden in de komende kabinetsformatie. De PvdA wil mensen zekerheid geven door de totaal vastgelopen woningmarkt weer los te trekken. Mensen gaan dan weer woningen kopen, worden er weer woningen gebouwd, verhuurd en opgeknapt. Alleen door een gedurfde stap in de toekomst te zetten, realiseren we een van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een krachtige samenleving: de mogelijkheid voor iedereen om in een goede en betaalbare woning te wonen en te leven.’

De plannen van de PvdA zijn verder terug te vinden in het document ‘Keuzes voor de Toekomst’. www.pvda.nl