Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 25 mei 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2012.

Financial Transaction Tax

De VVD heeft tegen de Financial Transactie Tax gestemd. Volgens Hans van Baalen is de transactie tax slecht voor de Nederlandse bancaire sector. Ook draagt het niet bij aan de oplossing van de financiële crisis.

Handel EU-China

Hans van Baalen vindt dat alle rechten en verplichtingen in een handelsverdrag tussen de EU en China wederkerig moeten zijn. Volgens Van Baalen kan het niet zo zijn dat Chinese bedrijven gemakkelijker toegang hebben tot de Europese markt dan andersom.

Oekraïne

Afgelopen week heeft Hans van Baalen overlegd met Yevgenia Timosjenko, de dochter van Julia Timosjenko, over zijn aanstaande bezoek aan Oekraïne. Als voorzitter van de Liberale Internationale zal hij, samen met ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt, de Oekraïense oppositieleider en oud-premier Julia Timosjenko in de gevangenis ontmoeten. Volgens Van Baalen is er sprake geweest van een politiek proces. Hiertoe heeft hij als ALDE-rapporteur een resolutie ingediend, waarin de Oekraïne wordt opgeroepen de rechtsstaat te herstellen, een eerlijk hoger beroep voor Timosjenko mogelijk te maken en de persvrijheid een vrije verkiezingen te garanderen. Hij verwerpt een politieke sportboycot (EK). Wanneer Oekraïne niet voldoet aan de gestelde voorwaarden, zal het EP een associatie-overeenkomst niet goedkeuren. De resolutie is met een grote meerderheid door het EP aangenomen.

Bezoek minister Rosenthal

Afgelopen week bezocht minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de Nederlandse EP-leden in Straatsburg. De minister sprak, onder meer, over de situatie in Oekraïne en de mogelijke ACP-top (Unie van Afrikaanse en Caribische landen) in Suriname.

Eurotop

Tijdens een debat in het Europees parlement in voorbereiding op de ingelaste Eurotop (woensdag 23 mei), heeft Hans van Baalen aangegeven dat het begrotingsverdrag niet mag worden versoepeld. Hij vindt dat Griekenland strikt gehouden is aan de eerder gemaakte afspraken met de Trojka (Europese Commissie, ECB, IMF). Indien de nieuwe Griekse regering, na de verkiezingen van 17 juni a.s., deze afspraken niet nakomt, moet een Griekse exit uit de Eurozone worden voorbereid.

Macedonië

Als president van de Liberale Internationale, bezocht Hans van Baalen afgelopen week Macedonië. In gesprekken met president Ivanov en minister van Buitenlandse Zaken Poposki heeft hij duidelijk aangegeven dat Griekenland Macedonië niet langer mag gijzelen omwille van de naamskwestie. Macedonië is Macedonië en moet haar naam in de relaties met o.a. EU, VN en NAVO kunnen gebruiken, aldus Van Baalen.