Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 1 juni 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2012, 16:25.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Ontvangst minister Kamp

Hans van Baalen heeft afgelopen week minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het EP ontvangen om met de Nederlandse EP-leden te praten over de bescherming van het Nederlands pensioenstelsel en uitkeringstoerisme. De VVD in het EP steunt de Nederlandse regering en tracht daarbij steun te verwerven onder de collega's binnen en buiten de ALDE-fractie.

Syrië

Van Baalen en Guy Verhofstadt willen een coalitie van de willing & able ten einde een No Fly Zone in Syrië in te richten om het grote moorden door Assad te stoppen. Zeer helaas moet geconstateerd worden dat het oud-SG VN Kofi Annan niet is gelukt om tot oplossingen te komen. Van Baalen heeft, namens de ALDE binnenkort gesprekken met EU-buitenland-coördinator Ashton and NAVO-SG Rasmussen. Nederland moet in dit kader diens eigen afwegingen te maken.

foto: Hans van Baalen sprak met de Japanse oud-premier Hatoyama over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan

Azië

De Japanse oud-premier Hatoyama en Hans van Baalen, co-voorzitters van de EP-Japan-delegatie, hebben in Brussel overleg gevoerd over de start van de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag (FTA) tussen de EU en Japan. Binnen het EP wil een deel van de leden de Europese automobielindustrie beschermen. Japan is onvoldoende bereid informele handelsbelemmeringen weg te nemen. Van Baalen zal eind oktober het overleg in Tokio voortzetten. Hij wil de FTA hoge prioriteit geven om hiermee ook de groei in de EU te stimuleren. Tevens hield Van Baalen een inleiding voor The EU - China High Level Forum over Chinese bijdragen aan het EU Noodfonds EFSF en sprak hij met de CEO van Huawei, een van de grootste telecombedrijven van China.

FoodValley

Wim van de Camp en Hans van Baalen overlegden in Brussel met een delegatie van de gemeenten Ede en Wageningen, de Landbouw Universiteit, die onder de naam FoodValley innovatiefondsen willen aantrekken. Van Baalen is een voorstander om in de aanstaande Meerjarenbegroting meer nadruk op innovatie en technologie te leggen.

Parlementaire top EU wel in Paramaribo, Bouterse niet welkom (Toine Manders)

Deze week is besloten Bouterse is niet welkom bij een topbijeenkomst van de EU met parlementariërs uit Afrika, de Caraïben en landen rond de Pacific (ACP) in Paramaribo in het najaar. Op initiatief van Manders had het Europees Parlement een week eerder al het standpunt ingenomen om de top te verplaatsen naar een ander land in die regio (zoals Guyana), maar de ACP landen wilden niet verplaatsen. “Ik ben blij dat Bouterse de top in elk geval niet kan misbruiken. Al was verplaatsing beter geweest.” aldus Manders in de landelijke pers. Ook hoopt Manders dat de Bouterse boycot van het EP, Minister Rosenthal in de Raad en EDEO verder sterkt om de diplomatieke dialoog voor te zetten en de omstreden amnestiewet hoog op de agenda te plaatsen.