Debat over Europa met o.a.Hans van Baalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zondag 3 juni 2012, 16:25.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen is er een vaak terugkerend thema: de Europese Unie. Nieuwsuur-Politiek stond op zaterdag 2 juni in het teken van 'Europa'. Hans van Baalen (Europarlementariër voor de VVD), Kamerlid en Europa-woordvoerder Louis Bontes (PVV) en Sophie in 't Veld (Europarlementariër voor D'66) gingen in debat.

Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM)

Onderwerp van debat was onder meer het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). De PVV is fel tegen dit Europese noodfonds. Het ESM is bedoeld voor landen die zelf geen geld meer kunnen lenen op de financiële markten. Nederland stort vijf miljard euro in dat fonds. Vrijdag nog verloor Geert Wilders een kort geding over het noodfonds.

Hij wilde dat het besluit over de behandeling van de Nederlandse deelname aan het fonds zou worden opgeschort tot na de verkiezingen, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Het ESM was ook onderwerp van discussie in Ierland. Dat is juist één van de landen die in financieel zwaar weer zitten. In Ierland mocht de bevolking zich uitspreken over het al dan niet instemmen met het ESM. Wat betekent dat Ierland zich aan strenge begrotingsregels moet gaan houden. De Ierse bevolking heeft met een ruime meerderheid van 60 procent voor het nieuwe begrotingsverdrag van de eurozone gestemd.

Euro opsplitsen

Een ander onderwerp dat aan de orde kwam, is een voorstel van de ChristenUnie. Deze week kondigde de partij aan dat het wil onderzoeken of het mogelijk is om de euro te splitsen. De ChristenUnie wil weten of het mogelijk is de euro op te delen in een noordelijke en een zuidelijke variant. Wat zouden de gevolgen van een eventuele splitsing van de Euro zijn voor de toekomst van Europa?

Politieke barometer

Verder een nieuwe politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Het onderzoeksbureau hield een nieuwe peiling voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Bekijk hier de uitzending terug