PvdA eist nog voor verkiezingen duidelijkheid forensenbelasting en renteaftrek

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op dinsdag 5 juni 2012.

Via De Volkskrant

PvdA eist nog voor verkiezingen duidelijkheid forensenbelasting en renteaftrek

Door: Joost de Vries − 05/06/12, 15:28

De precieze details van het belasten van de reiskostenvergoeding en het beperken van de hypotheekrenteaftrek, twee maatregelen uit het Lenteakkoord, worden pas op Prinsjesdag bekend, na de verkiezingen van 12 september. Onbegrijpelijk, vindt de Partij van de Arbeid. De partij wil dat demissionair minister van Financiën Frans Weekers nog voor de verkiezingen duidelijkheid verschaft. .

Van twee omstreden voorstellen uit het Lenteakkoord werd bekend dat ze pas na de verkiezingen aan de Kamer worden voorgelegd: de ‘forensentaks’ en de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Beide maatregelen vergen nog uitwerking, zegt staatssecretaris Weekers.

Forensentaks

PvdA-Kamerlid Atje Kuiken: ‘Ik kreeg een mail van een man die werkt in de zorg en dagelijks tachtig kilometer moet reizen. Deze meneer is straks 250 euro per maand kwijt. Dat is de consequentie van het Lenteakkoord. En nu zegt de staatssecretaris: u moet maar wachten tot na de verkiezingen totdat ik mijn uitwerking rond heb.’

Kuiken beschuldigt de staatssecretaris van angst voor de kiezer. Daarom zou hij pas na de verkiezingen met een uitleg over de forensentaks komen.

Weekers zegt de zorgen van mensen te begrijpen, maar verdedigt dat hij tijd nodig heeft om tot een zorgvuldig voorstel te komen. Er is nog onduidelijkheid over het begrip ‘woon-werkverkeer’. ‘In een aantal gevallen, bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen, of loodgieters die met een busje naar huis gaan, is nog niet duidelijk wat dat betekent.’ Hij zegt geen ‘broddelwerk’ te willen leveren en daarom de tijd nodig te hebben tot Prinsjesdag, de dag waarop traditiegetrouw het belastingplan voor het volgende jaar wordt gepresenteerd. ‘Ik wil de samenleving niet opzadelen met een onwerkbare wet.’

De staatssecretaris is wel bereid om nog voor het zomerreces een brief aan de Kamer te sturen waarin hij de ontwikkelingen zal schetsen. Ook zal hij in de ministerraad voorleggen of nog voor de verkiezingen de definitieve uitwerking van de maatregel te openbaren.

Vier van de vijf partijen van de Kunduz-coalitie hebben inmiddels bedenkingen geuit over het belasten van de reiskostenvergoeding, een maatregel uit het Lenteakkoord die in 2013 1,3 miljard euro moet opleveren. De kans dat de ‘forensentaks’ werkelijkheid wordt, is nihil, meldde de Volkskrant afgelopen weekend.

HypotheekrenteaftrekPvdA-Kamerlid Jacques Monasch vraagt hetzelfde van de staatssecretaris over de uitwerking van de voornemens rond de hypotheekrenteaftrek. ‘De woningmarkt is gebaat bij rust en duidelijkheid. Deze maatregel lag ook in het Catshuis al op tafel. Kan de staatssecretaris nog voor de verkiezing met duidelijkheid komen?’

Hij krijgt van Weekers eenzelfde antwoord als zijn collega: ‘Die dingen die nog nadere uitwerking vragen, zullen we fatsoenlijk moeten regelen. Anders zou ik het verwijt krijgen dat ik met broddelwerk zou komen.’ Volgens Weekers was al tijdens het begrotingsdebat gesteld dat de uitwerking van de maatregel pas tijdens Prinsjesdag naar de Kamer zal gaan.

Weekers zegt nog antwoorden te moeten vinden op kwesties zoals ‘partners die uit elkaar gaan, uitvoeringsaspecten voor de belastingdienst en voor de banken.’ .

Via PvdA:Monasch: ‘Kunduz duikt. Men durft eigen maatregelen niet meer te verdedigen’.