Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 8 juni 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2012, 16:25.

Handelsprotocol Israel

De commissie Buitenlandse Zaken heeft de Europese Commissie juridische opheldering gevraagd inzake het handelsprotocol tussen de Europese Unie en Israël. Hans van Baalen heeft bedongen dat er binnen drie maanden uitsluitsel wordt gegeven door de Europese Commissie en dat het handelsprotocol direct daarna plenair door het EP behandeld wordt ten einde onnodige vertraging te voorkomen. Vertraging is slecht, zowel voor de EU en met name Nederland als voor Israël.

Azië en het Midden-Oosten

Tijdens een officiële ontvangst in Brussel, heeft Hans van Baalen overleg gevoerd met de Council of Asian Liberals and Democrats (CALD) over het thema vrijhandel en democratisering. De gesprekken stonden in het teken van de nader te versterken relatie met Birma, dat thans de eerste stappen heeft gezet op het pad van de democratie. Ook ontving hij een delegatie van NGO's en journalisten uit het Midden-Oosten, mede ter voorbereiding op een bezoek van de VVD-internationaal aan Tunesië.

NAVO

Hans van Baalen bezocht samen met Guy Verhofstadt (voorzitter ALDE-fractie), Graham Watson (voorzitter ELDR-partij) en Annemie Neyts (ALDE) NAVO SG Anders Fogh Rasmussen. Tijdens de ontmoeting is uitgebreid gesproken over de resultaten van de afgelopen NAVO-top in Chicago. Van Baalen wil proberen om door Europese samenwerking de synergievoordelen binnen de NAVO te vergroten. Ook werd de optie tot militair ingrijpen in Syrië bezien.

Illegale onteigening bedrijven in Oekraïne

Hans van Baalen heeft buitenlandcoördinator Ashton vragen gesteld over de illegale onteigening van bedrijven door de Oekraïense overheid. Naar aanleiding van een uitzending van Brandpunt, wil Van Baalen wil weten of het cijfer van 1300 onteigende ondernemingen klopt en welke maatregelen de Europese Commissie tegen Oekraïne zou kunnen treffen. Als Oekraïne-rapporteur voor de ALDE-fractie, maakt Van Baalen zich sterk voor democratisering, handel en mensenrechten.

Digitale Agenda

Hans van Baalen heeft overleg gevoerd met Eurocommissaris Neelie Kroes over de voortgang van de digitale agenda. Van Baalen en Kroes delen de opvatting dat digitale innovatie de sleutel tot economische groei is en de interne markt derhalve versterkt. De VVD Euro-delegatie wil in de Meerjarenbegroting een switch van een 'oude' naar een 'nieuwe' economie.

BENELUX-samenwerking

Hans van Baalen heeft een BENELUX-overleg voorgezeten, waarbij werd bekeken in hoeverre de BENELUX, in samenwerking met Nordrhein-Westfalen, een bijzondere rol kan spelen in de versterking van de economische structuren in Europa. Van Baalen vindt dat samenwerking tussen economische succesvolle regio's bijdraagt aan structurele welvaartsgroei in Europa.