Nederland moet aan de slag met energiebesparing

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 14 juni 2012.
Nederland moet aan de slag met energiebesparing
Bron: GroenLinks Europa

Nederland moet flink aan de slag met energiebesparing om onze energierekening betaalbaar te houden, om CO2 te besparen en om nieuwe banen te creëren. Onder leiding van de Luxemburgse Europarlementariër Claude Turmes van de Groenen sloten Europese ministers en het Europarlement woensdagnacht een akkoord over een nieuwe Europese richtlijn voor energie-efficiëntie. Nederland heeft daarin nog veel werk te verzetten omdat het in vergelijking met andere Europese landen nog flink achter loopt. In dezelfde vergadering werden stappen gezet om - op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout - het emissiehandelssysteem verder aan te scherpen.

“Vorig jaar sluisde Europa bijna zeshonderd miljard euro naar het buitenland om kolen, olie en gas te importeren”, legt Eickhout uit. “Dat bedrag staat bijna gelijk aan wat Nederland in één jaar verdient.”

We kunnen dit geld veel beter investeren in betere isolatie van onze huizen of het plaatsen van zonneboilers op onze daken. In Europa kunnen energiebesparende maatregelen leiden tot twee miljoen groene banen, vooral in sectoren die hard door de crisis zijn getroffen zoals de bouw.

Turmes leidde de onderhandelingen namens het Europarlement en kon gelukkig een volledige uitkleding van de energiebesparingsrichtlijn voorkomen. Landen als Spanje, Portugal en Nederland zien niet veel heil in de nieuwe richtlijn. Zo was de Nederlandse minister Maxime Verhagen blij dat het originele ambitieniveau van twintig procent energiebesparing, waar regeringsleiders zich eerder aan gecommitteerd hadden, nu is teruggeschroefd. “Gelukkig hebben we met de Europese Groenen kunnen voorkomen dat de richtlijn energiebesparing een gatenkaas aan uitzonderingen is geworden”, aldus Eickhout. In 2016 wordt de richtlijn herzien en kunnen alle uitzonderingen mogelijk alsnog verwijderd worden.

Verbetering van emissiehandelssysteem

Op initiatief van Eickhout beloofde de Europese Commissie bovendien om te onderzoeken hoe ze de prijs van CO2-uitstootrechten zo snel mogelijk kan verhogen. Specifiek gaat de Europese Commissie kijken naar het permanent verwijderen van emissierechten uit het Europees emissiehandelssysteem (ETS), iets waar Eickhout al langer om vraagt. “De prijs voor CO2 is momenteel veel te laag waardoor het principe van de vervuiler betaalt nauwelijks opgaat. Met het besparen van energie zal de CO2-prijs nog meer dalen. Dit moeten we voorkomen door emissierechten uit het emissiehandelssysteem te halen.”

Een belangrijk deel van het Europese bedrijfsleven waaronder Philips, Unilever en Eneco steunde deze maatregel al eerder. Eickhout: “Deze bedrijven hebben door dat een hoge CO2-prijs helpt in hun businessmodellen, waarin groene alternatieven centraal staan. Zo creëren we een eerlijk speelveld en kunnen ze beter concurreren met vervuilende bedrijven.” Nog voor de zomer zal de Europese Commissie haar voorstellen om het emissiehandelssysteem nieuw leven in te blazen, presenteren.

De Europese richtlijn voor energie-efficiëntie moet nog de steun krijgen van het volledige Europarlement en van de Europese regeringsleiders, voordat deze in werking kan treden.

Belofte van de Europese Commissie

Dit is de voorlopige verklaring van de Europese Commissie over hun beloftes om het emissiehandelssysteem te verbeteren.

Draft Commission statement in relation to EU ETS

In the light of the need to maintain the incentives in the EU's Emissions Trading System the Commission undertakes:

  • to urgently present the first report pursuant to Article 10(5) of Directive 2003/87/EC on the carbon market accompanied by a review of the auction time profile of phase 3
  • to examine in this report options, including among others permanent withholding of the necessary amount of allowances, for action with a view to adopting as soon as possible further appropriate structural measures to strengthen the ETS during phase 3, and make it more effective.