Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 15 juni 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2012, 16:25.

Chairman Financial Services Authority (FSA), Lord Turner

Hans van Baalen heeft afgelopen week uitgebreid gesproken met de voorzitter van de Britse FSA. Turner is een voorstander van verregaande fiscale integratie van de Eurozone. Echter, zonder deelname van het Verenigd Koninkrijk. Van Baalen meent dat eerst de huidige afspraken op het gebied van begrotingsdiscipline dienen te worden nagekomen. Verdergaande fiscale integratie (zoals een schuld-delgingsfonds en euro-obligaties) is nu niet aan de orde. Ook vindt hij dat het Verenigd Koninkrijk nauw bij de Eurozone betrokken moet blijven, het liefst via aansluiting bij het zogenaamde Fiscal Compact, het begrotingsverdrag dat onlangs tussen 25 leden van de EU werd gesloten en aldus ook niet Eurozone-landen omvat.

Schengen-controverse

Afgelopen week heeft Hans van Baalen met minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) over de Schengen-controverse tussen de Raad van Ministers en het EP overlegd. Leers is van mening dat de Raad van Ministers leidend is in het evalueren van Schengen op basis van artikel 70 van het Verdrag en dat lidstaten in noodgevallen de mogelijkheid moeten hebben om tijdelijk grenscontroles in te voeren waar het ernstige bedreigingen voor de openbare orde betreft. De Raad wil deze mogelijkheid verruimen. Openbare orde is en blijft, volgens Van Baalen, een nationale aangelegenheid. Veranderingen in het Schengenverdrag moeten echter worden doorgevoerd op basis van co-decisie (artikel 77 van het Verdrag), en dit betekent dat het EP medebeslissingsrecht heeft. De kwestie zal worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Van Baalen vindt dat de controverse tussen de Raad, de Europese Commissie en het EP zo snel mogelijk dient te worden gede-escaleerd.

Vrijhandelsakkoord EU, Colombia/Peru

Het EP heeft in Straatsburg een resolutie aangenomen met betrekking tot het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru. Op korte termijn zal Hans van Baalen hierover met de Colombiaanse autoriteiten in Bogota overleggen. Hij wil dat de Europese Unie vaart zet achter de onderhandelingen omdat de intensivering van de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie, Colombia en Peru een impuls betekent voor zowel het Europese als Nederlandse bedrijfsleven.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Aramese gemeenschap in Nederland

Hans van Baalen bezocht vertegenwoordigers van de Nederlandse Aramese gemeenschap in Hengelo en sprak met hen over de benarde positie van Aramese christenen in Syrië, Irak en Turkije. De Aramese christenen zijn een van de oudste religieuze minderheden in het Midden-Oosten en hun rechten worden bij voortduring geschonden. Tevens nam hij een rapport in ontvangst over de verslechterende situatie van christelijke Armenen.