Duurzaamheidstop Rio+20 mislukt

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2012, 18:35.
Duurzaamheidstop Rio+20 mislukt
Bron: Blog Bas Eickhout

De duurzaamheidstop Rio+20 kan als mislukt beschouwd worden. Dat constateert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout die namens de Groenen in het Europees Parlement de top bijwoont. Europa stond alleen en slaagde er niet in medestanders te vinden voor een hoger ambitieniveau.

Eickhout: "De wereld blijkt niet in staat om problemen te erkennen en de oplossingen die voor handen zijn aan te grijpen. De EU stond alleen en had niet het lef om de teksten die Brazilië voorlegde van tafel te vegen."

Volgens Eickhout zijn de verschillen tussen de landen te groot om werk te maken van de groene economie waar Europa zich voor in wil zetten. "De kern van de oplossing om de uitputting van de aarde te keren is een keuze voor een groene economie. De ontwikkelingslanden vrezen echter dat dit hun groei zal beperken. Het vertrouwen tussen ontwikkelingslanden en rijke landen is niet sterk genoeg om tot een oplossing te komen."

Zoals ook bij klimaattoppen het geval is lagen ook dit weer de Verenigde Staten en Canada dwars terwijl Europa streed voor een hoger ambitieniveau. Europa kwam echter met lege handen wat volgens Eickhout cruciaal was om ontwikkelingslanden te overtuigen. "De gevolgen van de huidige fossiele economie wordt in ontwikkelingslanden gevoeld en hun enige bron van inkomsten zijn grondstoffen. Om dat te doorbreken zul je als Europa moeten komen met nieuwe oplossingen en vooral: geld, technologie en kennis. Dat is noodzakelijk om hen te helpen om naar een duurzame economie te gaan. Echter, de lidstaten van Europa hebben vooral mooie woorden en weigeren bij te dragen om wereldwijd stappen te zetten. In die zin was het voor Eurocommissaris Potocnik een mission impossible."

Het enige positieve wat Eickhout heeft gezien op de top is dat de noodzaak om tot duurzaamheidsdoelen te komen in 2015 wordt ingezien: "Wereldwijd wordt ingezien dat met alleen de millenniumdoelen een doorbraak naar een duurzamere wereld nog ver weg is. Daarom zullen voor 2015 ook doelen geformuleerd worden die moeten leiden tot een duurzamere toekomst." Eickhout tekent daar wel bij aan dat het pad naar die doelen nog volstrekt onduidelijk is.

De tekst waarop vrijdag een akkoord verwacht wordt is hieronder te vinden.