’Schoffering Indonesië schaadt ons land’ Samsom ergert links en rechts

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2012, 16:24.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

De weigering van PvdA-leider Samsom om de Indonesische ambassadeur te ontvangen, stuit op onbegrip en verontwaardiging aan het Binnenhof. Zowel in het kabinet als in de Kamer klinkt kritiek op het handelen van de linkse oppositieleider tegenover het grootste moslimland ter wereld.

VVD-prominent Van Baalen vindt dat Samsom alsnog een afspraak met Marsudi moet maken. „Als je geen tanks wil leveren, dan moet je het gesprek durven aangaan. Dit toont aan dat buitenlands beleid een blinde vlek is voor Samsom.”

„Ze zitten nog niet in het kabinet en ze beschadigen de Nederlandse belangen al”, schampert VVD-Kamerlid Ten Broeke. „De PvdA heeft als haantje de voorste geroepen dat dit kabinet de relatie met de moslimwereld op het spel zou zetten. Maar juist met zijn halsstarrigheid brengt Samsom grote schade toe aan onze goede relatie met Indonesië en aan onze economische belangen”, stelt de VVD’er. „Ik snap best dat je niet meteen de hele wereld kunt ontvangen. Maar als zoiets groots speelt, dan moet je er gewoon zijn als leider.”

Escalatie

Ook bij links klinkt verbazing. „Deze kwestie is zo geëscaleerd, een verzoek om een gesprek zou bij ons altijd worden gehonoreerd”, stelt SPKamerlid Van Bommel. CDA, D66, ChristenUnie en SGP laten weten dat de Indonesische ambassadeur van harte welkom is om met de fractievoorzitter te praten.

Ambassadeur Retno Marsudi wilde graag kennismaken met de leider van de grootste oppositiepartij, die zich verzet tegen de verkoop van tachtig overtollige Leopardtanks aan Indonesië. Samsom scheepte de topdiplomate af met een Kamerlid uit zijn fractie. In de diplomatieke wereld geldt de afwijzing als een belediging.

Samsom liet in eerste instantie weten vanwege de campagne geen tijd te hebben, alhoewel hij deze week volop tijd had om op tv bij VI Oranje uren over voetbal te keuvelen. Gisteren stelde de PvdA-voorman ineens alleen ambassadeurs te ontvangen uit grote EU-landen en de VS. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en de derde grootste democratie ter wereld.

In het kabinet wordt hard geoordeeld. „Nederlandse bedrijven doen hun best orders uit Indonesië binnen te halen. Dat lukt alleen als we de relatie met een belangrijke handelspartner serieus nemen”, aldus minister Verhagen (Economische Zaken).

Foto: Leopard 2 A6-tank (ministerie van Defensie)