Nederland op de vingers getikt over legbatterijen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2012.

Vanaf 1 januari is het in heel Europa verboden om kippen in legbatterijen te houden. Toch leven er in Nederland nog steeds kippen in te kleine kooien, terwijl de 'nieuwe' regels al meer dan tien jaar geleden zijn afgesproken. De Europese Commissie start daarom een inbreukprocedure op om Nederland te houden aan de dierenwelzijnsregels die ze zelf heeft afgesproken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt de stappen van de Europese Commissie terecht, aangezien de bedrijven ruim de tijd hebben gehad om over te schakelen naar het houden van scharrelkippen.

“In een legbatterij heeft een kip minder dan een A4tje de ruimte. Dat er in Nederland nog steeds meer dan twee miljoen legkippen in legbatterijen zitten, vind ik verschrikkelijk”, zegt Eickhout.

“Dit is niet prettig voor de kip en een risico voor onze volksgezondheid. Als je twaalf jaar lang geen gehoor geeft aan afspraken die je zelf hebt goedgekeurd, dan moet je niet verbaasd zijn dat op een gegeven moment de maat vol is.”

De Europese Commissie vraagt in eerste instantie om nadere uitleg waarom Nederland zich niet houdt aan de afspraken. Kippenboeren hadden van de Nederlandse regering uitstel gekregen om aan de eisen te voldoen, iets wat de Europese Commissie dus ongepast vindt omdat het leidt tot oneerlijke concurrentie. Wanneer Nederland niet naar behoren kan uitleggen waarom zij toestaat dat kippen onder erbarmelijke omstandigheden leven, kan de Europese Commissie besluiten om naar de rechter te stappen.