Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 29 juni 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 29 juni 2012, 16:24.

EU-top

Hans van Baalen heeft aangegeven dat het 'masterplan' van Herman van Rompuy het feit negeert dat er reeds een begrotingsverdrag is, evenals begrotingscommissaris Olli Reihn, die nationale begrotingen toetst aan de afspraken uit het verdrag. Dit verdrag moet volledig worden uitgevoerd. Europa moet niet steeds nieuwe plannen lanceren, voordat eerdere afspraken zijn nagekomen.

Handelsdelegatie ALDE Colombia

Afgelopen week leidde Hans van Baalen een ALDE-handelsdelegatie naar Colombia in het kader van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru. Hierbij werd ruime aandacht gegeven aan burgerrechten, milieu en investeringsbescherming. Tevens opende Van Baalen, als voorzitter van de Liberale Internationale, het congres van RELIAL (liberaal netwerk Latijns-Amerika) en het semester van ICP (Instituut voor Politieke Wetenschappen), dat wordt geleid door de Spaanse oud-premier Aznar.

EU-Japan-Top

Hans van Baalen heeft zich tegen het besluit van de Europese Raad gekeerd om de EU-Japan-Top, die deze zomer zou plaatsvinden, tot nader order uit te stellen. Zowel in het Europees Parlement als in enkele lidstaten groeit het verzet tegen een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan. Van Baalen vindt dat het verzet wordt ingegeven door protectionisme en dat een vrijhandelsakkoord een economische impuls betekent voor Japan, Europa en exportland Nederland.