Straatsburg deze week: 2 tot en met 5 juli - Hoofdinhoud
Het Deens EU voorzitterschap: EP evalueert
Op dinsdag 3 juli evalueerde het Europees Parlement het Deense EU-voorzitterschap. Als coördinator van de EVP voor het regionaal beleid zie ik te weinig voortgang in het proces rond het tot stand komen van het meerjarig financieel kader. Als er begin 2013 geen akkoord is, kunnen wij de nieuwe verordeningen niet toepassen. We verliezen zo midden in de crisis erg veel tijd.
Er is wel voortgang geboekt ten aanzien van de algemene verordening inzake de structuurfondsen. Maar daar zit wel een weeffout in. Belangrijke onderdelen, die eigenlijk vallen onder de medebeslissingsprocedure, zijn ondergebracht in de 'onderhandelingsbox' over de nieuwe europese meerjarenbegroting. Hier beslissen de ministers, en staat het Parlement buiten spel. Dan gaat het over zaken als de categorie-indeling van de regio's, waarvoor het Parlement bevoegd is, maar ook over de positie van het gemeenschappelijk strategisch kader, de prestatiereserve, enz.
Op op 18 juni heeft een grote groep leden van het Parlement, waaronder ikzelf, hierover vragen gesteld en de Raad verzocht deze fout te corrigeren.
Lees verder:
ACTA van de baan
Het internationale ACTA-verdrag tegen namaakproducten en online piraterij is op woensdag 4 juli verworpen door het Europees Parlement. Het is de eerste keer dat het Parlement gebruik maakt van zijn in het Verdrag van Lissabon verkregen bevoegdheid om een internationaal handelsakkoord te verwerpen. 478 Europarlementsleden stemden tegen ACTA, 39 voor en 165 onthielden zich.
Ik ben blij met dit resultaat. Hoewel intellectueel eigendom moet worden beschermd, liet de onduidelijkheid van het verdrag de mogelijkheid tot een verkeerde interpretatie ervan open, waardoor de burgerlijke vrijheden in het gedrang zouden kunnen komen. Soms is het beter om terug naar de tekentafel te gaan dan te blijven trekken aan een dood paard. We moeten nu de alternatieven op een rij zetten om via een andere weg intellectueel eigendom te beschermen.
Wel plaats ik kanttekeningen bij de gevolgde procedure. Het Europees Hof van Justitie is gevraagd zich uit te spreken over de vraag of ACTA compatibel is met de EU-verdragen. Het behoort tot goed democratisch gebruik het oordeel van de rechter af te wachten, voordat de politiek een oordeel velt.
In de periode voorafgaand aan de stemming ontving ik duizenden emails van mensen met zorgen en wensen. Ik wil u daarvoor van harte bedanken. Het Parlement ontving ook een petitie tegen het akkoord, die wereldwijd door 2,8 miljoen inwoners is ondertekend.
EU begroting 2013: CDA spreekt zich uit voor één zetel voor het EP
Het EP wil dat er in de Europese begroting voor 2013 meer wordt ingezet op het creëren van banen en groei en het aanpakken van de jeugdwerkloosheid. Tevens werd er, mede in het licht van harde bezuinigingen in de lidstaten, gepleit voor één zetel voor het Europees Parlement. Ik ben blij dat het Parlement zich hier duidelijk voor heeft uitgesproken; het op en neer reizen tussen Brussel en Straatsburg kost niet alleen onnodig geld, het kost ook erg veel tijd. Die kunnen we veel beter gebruiken.
De ontwerpbegroting voor 2013 bestaat uit Eur 151 miljard voor vastleggingen (2% meer dan in 2012) en Eur 138 miljard uit betalingen (+6,8% ten opzichte van 2012). De groei in de betalingen is zo hoog om verschillende redenen. De betalingen zijn kunstmatig laag gehouden de laatste jaren, waardoor rekeningen vooruit werden geschoven. Maar ook omdat 2013 het laatste jaar is van de huidige meerjarenbegroting en veel van de grote investeringsprojecten nu volop bezig zijn. Het is wel gek dat in de eerste jaren van de meerjarenbegroting het niet uitgegeven geld terugvloeit naar de lidstaten en dat ze nu weigeren ze om de rekeningen te betalen. Het uiteindelijke afrekenmoment zou aan het einde van de meerjarenbegroting moeten liggen, zo voorkom je de huidige problemen.
Het uiteindelijke besluit is gepland voor de plenaire vergadering van 19-22 november.
Meer informatie:
230 mln euro voor 'project bonds': EP moedigt investeringen aan in energie en ICT projecten
Het Europees Parlement heeft op donderdag 5 juli met grote meerderheid (579 stemmen vóór) groen licht gegeven aan de uitgifte van Europese project bonds. Daarvoor is 230 mln euro aan garanties beschikbaar gemaakt. Met de steun van de EIB wordt een veelvoud van dat bedrag aan private investeringen in onder andere energie, transport en ICT projecten aangetrokken. Volgens EIB-voorzitter Werner Hoyer kan tot 4,3 miljard euro gegenereerd worden. Dit soort innovatieve instrumenten kunnen helpen om nieuwe projecten ondanks de crisis toch van start te laten gaan.
Het pilotproject loopt in 2013 af. Het is de bedoeling om vanaf 2014, wanneer de volgende Europese meerjarenbegroting in werking treedt, project bonds en andere financieringsinstrumenten te integreren in het Europese beleid.