Banken schatten de lasten van een studieschuld te hoog in bij het verstrekken van een hypotheek.

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op donderdag 12 juli 2012.
Banken schatten de lasten van een studieschuld te hoog in bij het verstrekken van een hypotheek.
Bron: Blog Jacques Monasch

‘Banken schatten last studieschuld te hoog in’

AMSTERDAM - Banken schatten de lasten van een studieschuld te hoog in bij het verstrekken van een hypotheek. (NU.NL)

Kamerleden Tanja Jadnanansing en Jacques Monasch van de PvdA hebben hierover kamervragen gesteld.

Volgens de PvdA hanteren de banken een andere rekenmethode als het gaat om de maandelijkse lasten ten gevolge van een studieschuld. De rente die een oud-student moet betalen over zijn studieschuld is afhankelijk van het jaar waarin hij of zij de schuld terug gaat betalen. Het rentepercentage voor 2012 is vastgesteld op 1,39 procent.

Banken houden bij de berekening van het maximale hypotheekbedrag rekening met hun eigen regels. Deze gedragscode schrijft een standaard van 2 procent over de hele studieschuld als maandelijkse last voor. Banken schatten de maandelijkse last van de studieschuld dus veel hoger in dan de werkelijke kosten.

Benadeeld

Hierdoor worden mensen met een studieschuld onnodig benadeeld en krijgen niet de hypotheek waar ze recht op hebben. Monasch wil dat Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jan Kees de Jager, minister van Financiën, de banken vragen waarom ze dit doen.

“Starters op de woningmarkt hebben het al moeilijk genoeg door het kabinetsbeleid. De woningmarkt zit op slot en het is voor jongeren niet eenvoudig om een lening af te sluiten. Met het verkeerd doorberekenen van de studieschuld wordt het alleen maar lastiger om een huis te kopen. Daar moet een eind aan komen”, aldus Monasch

“De PvdA wil de belemmeringen voor starters juist wegnemen. Als starters weer gaan kopen, helpt dat de hele woningmarkt weer op gang.”

Door: NU.nl