De wereld van ICT: waarom de VS het beter doet - Hoofdinhoud
Lambert in Amerika: blog 1
De wereld van ICT, waarom de VS het beter doet.
Sinds mijn verkiezing tot Europarlementariër werk ik aan ICT en Internet. Deze portefeuille heeft veel te maken met de economie van vandaag en morgen. We verwachten dat het beter benutten van de mogelijkheden van ICT en Internet direct banen schept en de positie van bedrijven en overheden verbetert. Sinds 2006 zie ik echter dat Europa hier niet best presteert. Op het Internet Governance Forum (IGF) van de VN zag ik zeven jaar gelden nog belangrijke Europese bedrijven, nu zijn het vooral de Amerikanen die de lakens uitdelen. Nieuwe ontwikkelingen zoals cloudcomputing worden door de Amerikanen geleid. Europa praat veel, maar zit niet in de ‘drivers seat’.
Als rapporteur voor Regionaal Beleid en Innovatie wil ik dat Europa zich toelegt op regio's die uitgroeien tot kerngebieden, zowel binnen Europa als op wereldschaal. Deze specialisatie is nodig om voor voldoende kritische massa te zorgen. Europa heeft hiervoor zeker kansen; denk b.v. maar aan de vliegtuigbouw in Frankrijk, de automobielindustrie in Duitsland. Nederland doet het goed op het gebied van Food en Water, maar een sterk ICT profiel ontbreekt. Ik vraag me af waarom Brainport of de regio Amersterdam zich daar niet meer op toeleggen. Europa investeert nu veel in nieuwe satellieten en de opbouw van het een nieuw Europees GPS-systeem, Galileo genaamd. Hierin liggen zeker kansen, maar in de plannen voor het regionaal beleid 2014-2020, die vorige week in Den Haag zijn ingediend, ontbreekt deze focus.
Ik heb deze vraagstelling ook bij Brainport neergelegd. We zijn nu immers bezig zijn met de werkgelegenheid van de komende decennia.
We verwachten dat 40% van de banen ICT gerelateerd zullen zijn. Tijdens mijn bezoeken aan Azie heb ik ondermeer in Singapore gezien hoe IBM alle medewerking van de overheid krijgt om een hub op te bouwen voor dit deel van de wereld. Dit soort van activiteiten missen we in Europa. Met onze 27 lidstaten, met elk een vinger in de pap bakken we er niet veel van. Ik heb het gevoel dat het anders moet. Daarom heb ik als Dagelijks Bestuurslid van de European Internet Foundation ervoor gepleit de Europese concurrentiekracht hoger op de agenda te zetten. Dit jaar brengen we een bezoek aan de New York en Silicon Valley in de VS; voor volgend jaar gaan de Europarlementariërs op bezoek bij de leidende regio's in de EU p het gebied van ICT en internet.
Hiermee is het kader geschetst voor het bezoek dat we deze en komende week aan de VS brengen. Ik ben in New York, waar de delegatieleden bijeen komen. Onze delegatie staat onder leiding van mijn EVP-collega Pilar del Castillio, een voormalige Spaanse minister van Onderwijs en Cultuur . Beginnend aan de Oostkust in New York, vervolgen we onze reis naar het mekka van de ICT: Silicon Valley. Graag houd ik U op de hoogte van mijn bevindingen. Waarom excelleren de bedrijven die daar zijn ontstaan? We spreken met bestuurders van onder meer Apple, Google en Facebook. We zijn te gast bij Stanford University, die een centrale rol speelt in het Amerikaanse succes. Hier begon men met het internet. Vandaar zullen we alle recente ontwikkelingen volgen en de toekomstige kansen verkennen. Voor mij staan de vragen over de kansen voor Europa centraal.
Morgen beginnen we met het bezoek aan de KPN van Amerika: AT&T. Het was de Bell compagnie die in de uitbouw van de telefonie en de telecommunicatie de grondslag voor de hedendaagse ontwikkelingen heeft gelegd. Hierover meer in mijn volgend blog.