Weer een stap verder op de lange weg naar een eerlijke CO2-markt

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 25 juli 2012.
Weer een stap verder op de lange weg naar een eerlijke CO2-markt
Bron: GroenLinks Europa

Vandaag heeft de Europese Commissie plannen bekend gemaakt om de falende CO2-markt aan te pakken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kwam eerder dit jaar met voorstellen om CO2-rechten uit de markt te halen. Dat de Europese Commissie zijn ideeën om de kritisch lage prijs voor CO2 op te krikken volgt is weliswaar verheugend maar het proces gaat wel tergend langzaam.

Eickhout: “Uiteindelijk gaat het erom dat de vervuiler een reële prijs gaat betalen voor zijn uitstoot. Dat is nu niet het geval omdat de hoeveelheid rechten die in de handel zijn veel te groot is. C02 heeft lang genoeg in de uitverkoop gestaan.”

Zonder actie zal de komende jaren de overvloed aan CO2-rechten in het systeem stand houden, wat de prijs van CO2 verder zal doen dalen. Eickhout: “Iedereen weet dat een markt zonder schaarste niet functioneert. Alleen door het aantal uit te geven CO2-rechten te verlagen kan de prijs van CO2 weer stijgen. Dit moet voor het eind van dit jaar gebeuren om te voorkomen dat investeerders zich terugtrekken en marktpartijen het vertrouwen verliezen in de CO2-markt.”

Eickhout is teleurgesteld dat er vandaag geen voorstel is gedaan om de CO2 prijs te verhogen. Door interne strubbelingen binnen de Commissie is vandaag alleen de juridische basis voor een interventie vastgelegd. Pas in het najaar zullen concrete voorstellen volgen. Het Europees Parlement had op initiatief van Eickhout de Commissie verzocht dit nog voor de zomer te doen en Eickhout zal er op toezien dat uitstel niet tot afstel zal leiden. “Actie is nu nodig. En daarin voel ik mij gesteund door het het bedrijfsleven waaronder Philips, Unilever en Shell. Zij schreeuwen om een hogere CO2 prijs. Zij willen hun investeringen in schone technologie rendabel maken, maar lopen tegen de traagheid van besluitvorming op.”