Vraagtekens PvdA bij Friese droomorder voor China

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op vrijdag 17 augustus 2012.
Vraagtekens PvdA bij Friese droomorder voor China
Bron: Blog Jacques Monasch

Vragen van de leden Van Dam en Monasch (beiden PvdA) aan de minister van EL&I over de aanbesteding van elektrische bussen in Friesland

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Friese droombusorder gaat naar…China’(1)?
  • 2. 
    Bent u ervan op de hoogte dat Nederland dankzij stevige investeringen in innovatie één van de koplopers is als het gaat om de ontwikkeling van elektrische bussen? Bent u het met de PvdA-fractie eens dat het goed zou zijn als de geïnvesteerde innovatiegelden gaan renderen door verkoop van deze bussen?
  • 3. 
    Bent u het met de PvdA eens dat de overheid een ondersteunende rol zou kunnen spelen door als (eerste) klant innovatieve producten te kopen bij Nederlandse bedrijven?
  • 4. 
    Bent u het met de PvdA eens dat het nogal wrang is dat de provincie Friesland haar geld overmaakt aan een Chinees bedrijf en niet aan de Nederlandse producent van elektrische bussen die nota bene een fabriek in Heerenveen heeft staan?
  • 5. 
    Kunt u bevestigen dat het Chinese bedrijf dat de aanbesteding gewonnen heeft forse staatssteun ontvangt van de Chinese overheid? Bent u het in dat geval met de leden van de PvdA-fractie eens dat er dan sprake is van oneerlijke concurrentie?
  • 6. 
    Bent u bereid de provincie Friesland te verzoeken, of indien mogelijk zelfs op te dragen door vernietiging van het aanbestedingsbesluit, de aanbesteding over te doen en het Chinese bedrijf uit te sluiten vanwege de oneerlijke staatssteun?
  • 7. 
    Bent u het met de PvdA eens dat Nederlandse overheden bij het kopen van innovatieve producten in de eerste plaats naar het aanbod van Nederlandse bedrijven te kijken wanneer die kwalitatief niet onder doen voor andere aanbieders of zelfs voorop lopen?

(1) De Volkskrant, 17-8-2012, p.23