PvdA stelt Kamervragen. Kabinetsbeleid gesteund door D66 en PVV leidt tot veel te hoge huren.

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op maandag 20 augustus 2012.
PvdA stelt Kamervragen. Kabinetsbeleid gesteund door D66 en PVV leidt tot veel te hoge huren.
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA stelt Kamervragen:

Kabinetsbeleid leidt tot veel te hoge huren.

Schaf de Donnerpunten af.

De zorgen van de PvdA zijn helaas uitgekomen. Het kabinetsbeleid heeft met steun van PVV en D66 geleid tot veel te hoge huren. De PvdA heeft vandaag Kamervragen (zie hieronder) gesteld naar aanleiding van onderzoek naar de huurontwikkeling in Amsterdam en andere steden.

Starters betalen de rekening van dit beleid. Huurders die willen verhuizen, blijven zitten. Een nieuwe huurwoning wordt te duur. De woningmarkt is door dit beleid volledig vastgelopen. ‘Het was te voorzien, maar dit kabinet gelooft in marktwerking en dit is het gevolg’, aldus Jacques Monasch, woordvoerder van de PvdA Tweede Kamerfractie. De PvdA wil dat dit beleid onmiddellijk wordt stopgezet. De extra huurverhoging tot 120 euro per maand per vrijkomende woning moet worden teruggedraaid, aldus Monasch. Op onze site, www.verhuisboete.nl staat alle informatie over deze maatregel.

Vragen van het lid Monasch (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de exploderende huren in Amsterdam door de Donnerpunten (*)

  • 1. 
    Hoe verklaart u de exploderende huurprijzen in de sociale huursector in Amsterdam en andere zogenaamde schaarstegebieden?
  • 2. 
    Uw ambtsvoorganger -minister Donner- heeft, tijdens de overleggen in de Kamer over deze maatregel, aangegeven dat het mee zou vallen met de huurstijgingen voor nieuwe huurders omdat corporaties niet verplicht zijn de extra woonwaardepunten mee te rekenen. In hoeverre onderschrijft u deze inschatting van uw ambtsvoorganger nog op dit moment?
  • 3. 
    Deelt op de opvatting van de PvdA fractie dat corporaties per direct moeten stoppen met het rekenen van de maximaal mogelijke huur voor alle gevallen? Kunt u aangeven wat u van plan bent om dit tegen te gaan?
  • 4. 
    Bent u het met ons eens dat de gemiddeld 15% hogere huurprijs alsook de verschillen in huurprijs (bij exact dezelfde woning) voor zittende en nieuwe huurders, averechtse effecten zijn van deze maatregel en dat op korte termijn overleg hierover dient plaats te vinden? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3303655/2012/08/20/Huurhuis-te-duur-voor-lage-inkomens.dhtml