Van Baalen bij Democratische Conventie

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 7 september 2012, 16:26.

Barack Obama heeft donderdag op de Democratische Nationale Conventie in Charlotte de nominatie voor het presidentsschap aanvaard. De zittende president van de Verenigde Staten zette direct de aanval in op zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney.

Met een meer realistische insteek dan vier jaar geleden, toen hij het publiek vooral hoop en verandering beloofde, vroeg hij de nu kiezers om geduld bij zijn pogingen de Amerikaanse economie weer op gang te helpen.

De weg die hij daarvoor heeft ingezet, kost naar eigen zeggen tijd. „Ik zal niet doen alsof de route die ik aanbied makkelijk is”, zei Obama. „Dat heb ik nooit gedaan. Jullie hebben me niet gekozen omdat ik zeg wat jullie willen horen, maar omdat ik de waarheid vertel.” Hij gaf dan ook aan een volledig ander pad te zullen bewandelen dan Romney. „Het zal geen keuze zijn tussen twee mensen of partijen, maar één tussen twee totaal verschillende routes.”

Diplomatie

Obama stelde zich tijdens zijn betoog ten doel om de komende 4 jaar op zijn minst een miljoen banen te creëren in de industrie. Romney, die eerder op de avond aangaf de speech van zijn politieke rivaal niet te zullen kijken, beloofde tijdens zijn voordracht vorige week zelfs 12 miljoen banen in het land te zullen creëren.

Obama dacht daar het zijne van. Volgens hem is Romney helemaal niet klaar voor de internationale diplomatie die bij het ambt komt kijken. „Als je niet eens de Olympische Spelen in Londen kan bezoeken zonder onze belangrijkste bondgenoot te beledigen, ben je misschien ook niet klaar voor diplomatieke betrekkingen met Peking.” Het leverde Obama een enorm applaus op van het publiek.

Kerry

Onder dat publiek was ook de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD). Hij vond dat de magie van vier jaar geleden ontbrak, maar verwacht wel een zege voor Obama. De VVD’er durfde al vooruit te kijken naar de mogelijke nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat wordt waarschijnlijk John Kerry. „Dat zou fantastisch zijn. Kerry was een van de weinigen die tijdens de conventie iets over de rest van de wereld zei.”

Omdat Kerry een deel van zijn jeugd in Europa doorbracht, is hij volgens Van Baalen meer betrokken bij dat continent. „Europa staat bij hem meer in de picture.”

Reformatorisch Dagblad