Verenigde Staten van Europa?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 19 september 2012, 2:05.

Eurobureau: elftal Europese ministers van Buitenlandse Zaken timmert aan Verenigde Staten van Europa. Fred Stroobants belde met Hans van Baalen die voor de VVD in het Europees Parlement zit.

Luister hier het fragment terug (het fragment begint na 6.50 minuten en duurt ongeveer zes minuten)

Lees ook:

Eurobureau, Westerwellegruppe schetst vergezichten Europa

Gisteren presenteerden 11 Europese ministers van Buitenlandse Zaken hun ideeen over een toekomstig Europa op een bijeenkomst in Warschau. Vorige week al kwam de voorzitter van deze selecte groep Guido Westerwelle, de Duitse mimister van Buitenlandse Zaken, naar het Europees Parlement in Straatsburg om tekst en uitleg te geven aan de europarlementariers. Het elftal heeft meer dan een half jaar vergaderd en er is nu een eindrapport gepubliceerd.

In deze zogenaamde Westerwellegruppe zitten 9 eurolanden, Denemarken en Polen. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zat erbij.

En dit blijft een bijzonder detail omdat althans tot op de dag van vandaag Nederland bij monde van demissionair premier Rutte niet aan “vergezichten” doet.

In de slottekst staan prachtige volzinnen: We want our continent to enjoy a bright future! De Europese belangen en waarden moeten in een polycentrischewereld gepromoot worden. Het is een document tegen nationalisme en populisme. Een document met woorden als solidariteit, vertrouwen en politiek debat.

Er worden voorstellen gedaan voor de korte en de lange termijn waarbij eerlijkheidshalve vermeld wordt dat niet alle deelnemende ministers met alle voorstellen akkoord gaan. Wat staat erin? Versterking van de economische en monetaire unie. Versterking van de euro die economische voordelen heeft en symbool staat voor de Europese integratie.

Begrotingsdiscipline van de lidstaten, bindende afspraken over economische groei, een Europees bankentoezicht, meer macht voor het Europees Parlement, een rol voor de nationale parlementen, meerderheidsbesluiten voor buitenlandse zaken en defensie. Sommige leden pleiten voor een Europees leger. Verdragswijzigingen met gekwalificeerde meerderheid (aantal landen en bevolking) dan hoeft niet elk land bv. een nieuwe Europese grondwet goed te keuren. En als kers op de taart: een verkozen president van de Europese Commissie die een Europese regering kan aanstellen. Kortom: De Verenigde Staten van Europa.

Vanmiddag stuurt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken een brief naar de Tweede kamer waarin hij herhaalt dat ” Nederland geen behoefte heeft aan debatten binnen de EU over institutionele perspectieven. De EU moet zich niet verliezen in een naar binnengekeerd denkproces over een federaal bestuur van Europa. Als de EU slagvaardig wil zijn moet eerst het eigen huis op orde” .

VVD-europarlementarier Hans van Baalen staat achter de terughoudendheid van Rutte en Rosenthal. “De Westerwellegruppe komt met een doos met een strik rond waarin iets zit dat zelfs verder gaat dan de Verenigde Staten van Amerika. Daar zit in Nederland echt niemand op te wachten.”