"Smart Specialisation": een nieuw buzzwoord in de EU. - Hoofdinhoud
"Smart Specialisation": een nieuw buzzwoord in de EU.
Het Europees Parlement heeft in juli de hoofdlijnen vastgesteld over de inzet van de vijf regionale fondsen tussen 2014 en 2020. Als onderhandelaar namens het Europees Parlement spreek ik hierover met de Europese Commissie en de Raad. Het Regionaal Beleid heeft zeker bijgedragen aan de welvaart in de Unie, maar nu kiezen wij voor een andere aanpak. We vragen voortaan de regio´s om aan te geven in welke sector men grote kansen ziet en waar verdere specialisatie voor de hand ligt. Daarbij kijken wij ook naar de centrale thema´s van de EU 2020 agenda. Het blijft evenwel om investeringen in regionale en stedelijke programma´s gaan; een renationalisatie acht ik contraproductief.
Het Europees Parlement wil allereerst dat de financiële schotten tussen de programma´s worden afgebroken. In de oude regeling kon een project maar één fonds aanspreken. Wij willen dat een project méérdere fondsen kan aanspreken. Denk maar aan decentrale energieopwekking op het platteland. Hier komen de doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid en regionale groei samen.
Ook wil het Parlement een verschuiving in de projecten. Traditioneel waren regiofondsen gebruikt voor infrastructuur. Ik heb voor de rijkere regio´s gekozen voor een strikte beperking tot de 2020 strategie: slimmer, groener en gericht op banen, nu en straks.
De fondsen worden allereerst gericht op het stimuleren van groei en concurrentievermogen voor alle Europese regio´s. Mijn voorstel om de beste projecten in Europa meer te laten samenwerken is overgenomen. Europa gaat de beste spelers in diverse sectoren met elkaar verbinden. Hierdoor wordt een passend antwoord gegeven op de toenemende concurrentiekracht in Azië en andere opkomende landen.
Deze grote uitdaging om de concurrentiepositie te versterken vraagt om heldere keuzes. Inmiddels zijn in Nederland de eerste voorstellen op papier gezet. Deze sluiten goed aan bij de topsectoren, waarvoor onlangs is gekozen.
Van groot belang voor de regio´s en steden is het zogenaamde partnerschapcontract tussen de regio, de lidstaat en de Europese Commissie. De EU wil zich verzekeren van de betrokkenheid van elke lidstaat. Aldus komt er vóór de start van de periode 2014-2020 per lidstaat een overeenkomst tot stand. Hier ligt ook een belangrijke rol voor de regio´s en de steden aan te geven voor welke prioriteiten voor men kiest. Zo zullen de de bio-gebaseerde economie in Zuidwest Nederland en energie in het Noorden zeker steun krijgen. Ook sluit men de stedelijke dimensie niet uit: duurzame en innovatieve stadsvernieuwing behoort ook tot een van de prioriteiten.
Het Parlement wil voor begin volgend jaar een akkoord bereiken zodat de plannen van de steden en de regio´s tijdig kunnen worden voorbereid. Het gaat in het Commissievoorstel over 336 miljard euro. Het definitieve bedrag hangt af van de Europese budgetonderhandelingen voor 2014-2020 die naar verwachting begin 2013 afgerond worden. Kortom: er blijft werk aan de winkel voor de decentrale overheden. Het gaat in de EU voortaan om 'Smart Specialisation'; het nieuwe buzzwoord.
Door: Lambert van Nistelrooij, CDA woordvoerder Regionaal Beleid en onderhandelaar namens het Europees Parlement voor de Algemene Verordening van de Structuurfondsen.