Boze reacties op Europese veroordeling anti-islamfilm

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 20 september 2012, 2:06.

De veroordeling van de anti-islamfilm Innocence of Muslims door voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement wordt hem niet in dank afgenomen. Schulz is volgens critici onvoldoende opgekomen voor de vrijheid van meningsuiting.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen zegt donderdag tegen de NOS dat Schulz niet namens hem heeft gesproken. 'Ik vind zijn uitspraken onjuist en ongepast. Hij had juist moeten opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.'

Gevoelens

Schulz koos woensdagavond de kant van boze moslims die zich beledigd voelen door de islamkritische film. Volgens de parlementsvoorzitter beledigt de film de gevoelens van velen.

'Wij zijn het erover eens dat dit soort godslasterlijke films veroordeeld moeten worden. Ik veroordeel niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiding van zo'n film, die enorm vernederend is voor veel mensen over de hele wereld.'

Van Baalen zegt dat Schulz met zijn veroordeling aan de verkeerde kant is gaan staan. 'Hij had eigenlijk net als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam moeten zeggen: "Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting en maak je niet druk om die film".'

Lafaard

Ook PVV-leider Geert Wilders was niet te spreken over de reactie van Schulz. 'Voorzitter Europees Parlement Schulz verklaart vrijheid van meningsuiting dood. Wat een lafaard. Aftreden en opstappen,' twitterde Wilders woensdag.

De PVV heeft inmiddels stappen ondernomen om Schulz uit zijn ambt te heffen. De socialist zou zich onmogelijk hebben gemaakt door stelling te nemen tegen de vrijheid van meningsuiting.

Meer twitteraars reageerden boos op de woorden van Schulz. Hij zou onvoldoende stilstaan bij de dood van de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, die bij rellen vanwege de film om het leven kwam.

Elsevier.nl