Waarom kort Griekenland weinig op defensie?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 25 september 2012, 2:01.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Griekenland is koortsachtig op zoek naar 11,5 miljard aan nieuwe bezuinigingen om aan de eisen van zijn geldschieters te voldoen. Pensioenen, uitkeringen en gezondheidszorg moeten opnieuw voor miljarden bloeden, terwijl defensie er met een bezuiniging van 500 miljoen genadig vanaf lijkt te komen. In de studio een reactie van Europarlementariër voor de VVD Hans van Baalen.

Kijk hier de uitzending terug. Het item begint na 21 minuten, de reactie van Hans van Baalen na 30 minuten.

Grieks leger

Het leger speelt een belangrijke rol in Griekenland. Na een militaire staatsgreep in 1967 maakte het kolonelsregime er 7 jaar de dienst uit. In 1974 viel Turkije Cyprus binnen en ook in de daaropvolgende decennia bleven de spanningen tussen de twee landen hoog. Mede daarom geeft het land relatief veel uit aan defensie.

Zelfs toen de crisis al begonnen was, in 2009, gaf het land nog 7,6 miljard euro uit aan oorlogstuig. Dat is in verhouding tot het bruto binnenlands product bijna twee keer zoveel als Nederland in dat jaar. De afgelopen tien jaar stond het land hoog in de top tien van grootste wapenimporteurs ter wereld.

Blokkade

Volgens de Griekse parlementariër Vasilis Oikonomou blokkeert de trojka een voorgestelde extra bezuiniging op defensie van nog eens 500 miljoen euro. Onder druk van de Duitse en Franse wapenindustrie moeten de Grieken blijven betalen voor nieuw wapentuig, aldus Oikonomou.

Indekken

Een woordvoerder van de trojka wil niet ingaan op de beschuldigingen, maar de Duitse defensiespecialist Hilmar Linnenkamp is het niet eens met Oikonomou: "Ze dekken zich in door de trojka verantwoordelijk te maken voor het gebrek aan politieke wil in Griekenland om zelf te beslissen hoeveel er op defensie bezuinigd moet worden."

Wapenleveranciers

Na de Verenigde Staten zijn Duitsland en Frankrijk de grootste wapenleveranciers van Griekenland. Onderzeeërs, Leopard-tanks, howitzers, Mirages en F-16's: de afgelopen decennia kocht het land voor tientallen miljarden aan nieuw wapentuig.

De hoge kosten komen verder voort uit de grootte van het leger: 136.000 man in 2011. In verhouding tot de bevolking is dat een enorm aantal. Ook telt het land 500 militaire bases, waarvan er veel amper worden gebruikt. De Duitse krant Der Spiegel citeerde een Griekse officier die zegt dat het op veel bases "gemakkelijker is om een majoor te vinden dan een soldaat".