Ashton glijdt ook uit over anti-islamfilm

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2012, 2:03.
ashton
Bron: Blog Hans van Baalen

De Europese Unie leert niet van haar fouten. Na de enorme uitglijder van EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz blundert nu ook EU-buitenlandminister Catherine Ashton over de anti-islamfilm.

De Britse barones rept in een verklaring die ze heeft uitgegeven met de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie en de Organisation of the Islamic Conference met geen woord over de vrijheid van meningsuiting, terwijl ze haatzaaierij die leidt tot geweld en vijandigheid scherp veroordeelt.

Vorige week kwam EU-parlementsvoorzitter Schulz ook al onder vuur te liggen door zijn reactie op de film Innocence of Muslims. Na een bijeenkomst met parlementariërs en vertegenwoordiger uit de Golfstaten veroordeelde hij de film over profeet Mohammed. De Duitser sprak zich ook uit tegen de verspreiding van dergelijke beledigende films.

De uitspraken van Schulz, gedaan namens het Europarlement, schoot een flink aantal Nederlandse Europarlementariërs in het verkeerde keelgat. De parlementsvoorzitter keerde zich amper tegen het geweld dat ontstaan was in reactie op de film, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Hij leek meer oog te hebben om zijn Arabische gasten tevreden te stelen. De Duitser weigert zijn excuses aan te bieden voor zijn ongelukkige optreden.

Ook EU-buitenlandvertegenwoordiger Ashton houdt zich doof voor kritiek op haar verklaring waarin wordt opgeroepen tot wederzijds respect en tolerantie voor gelovigen. Dit tot grote ergernis van Europarlementariër Hans van Baalen (VVD). „Ashton moet als vertegenwoordiger van de EU in de wereld pal staan voor de vrijheid van meningsuiting”, aldus Van Baalen, die net als de Europese PVV-delegatie schriftelijke vragen heeft ingediend over het optreden van Ashton.

De Britse, hoofd van de Europese diplomatieke dienst, maakt wel vaker misstappen en is het mikpunt van critici in Brussel. Ze zou vaker bij haar familie in Engeland zitten dan in de EU-hoofdstad, heeft een gebrekkige dossierkennis en eiste een privévliegtuig voor haar dienstreizen, die al spottend de Air Force Cathy werd genoemd.