Leider liberalen in EP wil federaal Europa

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 2 oktober 2012, 2:04.

’Meer macht voor EU’

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europarlement, grijpt zijn kans om meer macht naar de EU te trekken. De oud-premier van België wil een Verenigde Staten van Europa oprichten met Europees leger, een eigen budget, een Europees paspoort en een regering in Brussel.

Verhofstadt, voorman van de fractie waarin ook D66 en VVD zitting hebben, presenteerde gisteren een nieuw boek waar hij zijn verregaande plannen uit de doeken doet. Hij schreef het manifest samen met Daniel Cohn-Bendit, leider van de groene fractie in het Europarlement.

Volgens de Belg is het hoog tijd om de EU op de schop te nemen. „Het zwaartepunt moet niet meer bij de regeringsleiders liggen, maar bij een Europese regering en het Europees Parlement. Dan kunnen we beleid voeren in Europa zonder de constante verkiezingskoorts.’’

Het is in zijn ogen de enige manier om uit de eurocrisis te komen ’want alle EU-toppen van regeringsleiders hebben niks opgeleverd’. „Er is een sprong voorwaarts nodig naar een echt geïntegreerd Europa. Nationalisme gaat ons daar niet bij helpen. Er moeten twee kamers komen: het Europarlement dat de bevolking vertegenwoordigt en een nieuwe kamer die de lidstaten vertegenwoordigt’’, stelt Verhofstadt.

„Wat vroeger dromerig klonk, is vandaag erg realistisch. Er moet Europese democratie worden geïnstalleerd waarbij burgers rechtstreeks Europa gaan financieren, zich verantwoordelijk voelen en controle krijgen’’, meent de liberaal. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hebben al laten weten het niet te zien zitten dat Brussel via belastingen zijn eigen geld binnenhaalt.

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) pleitte eerder ook voor een federaal Europa. José Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, repte in zijn State of the Union over ’een federatie van natiestaten’. Verhofstadt wil dat de commissievoorzitter als hoofd van de Brusselse regering gekozen kan worden.

EU-parlementslid Hans van Baalen (VVD) ziet niks in de plannen. „Ik ben geen voorstander van het overdragen van nog meer soevereiniteit naar Brussel. Europa heeft behoefte aan concrete oplossingen en niet aan vage vergezichten”, aldus Van Baalen.

Verbouwing

Later dit jaar komt EU-president Herman Van Rompuy met zijn voorstellen voor een grondige verbouwing van de EU, waaronder een nieuw verdrag om de economische unie te versterken, een Europese minister van Financiën, eurobonds (gezamenlijke uitgifte van staatsobligaties) en meer controle vanuit Brussel op nationale begrotingen.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) is bang dat het nieuwe Nederlandse parlement de slag mist. Hij vindt dat ons land na de verkiezingen zo snel mogelijk een standpunt moet innemen om nog invloed uit te kunnen oefenen. „Zwijgend instemmen met wat er in Brussel gebeurt omdat er in Den Haag wordt geformeerd is geen optie”, vindt Knapen.