Percentage buitenlandse studenten in Nederland blijft toenemen

Met dank overgenomen van A.W. (Anne-Wil) Lucas i, gepubliceerd op maandag 19 september 2011.

in Politiek, In de kamer

De opening van het academisch jaar ligt inmiddels al weer twee weken achter ons. Naar blijkt blijft het percentage buitenlandse studenten in Nederland stijgen. Een op de tien studenten aan de universiteiten kwam in het afgelopen studiejaar uit het buitenland. Vijf jaar geleden was dit nog maar 7 procent, oftewel een op de veertien. Op het HBO gaat het om 6,5 procenten buitenlandse studenten.

Buitenlandse studenten in Nederland vormen een verrijking van de studiecultuur. Nederland heeft op de langere termijn steeds meer kenniswerkers nodig. Ook nu al worden veel kenniswerkers uit het buitenland gehaald. Door het relatief lage collegegeld in Nederland, de hoog aangeschreven universiteiten en actieve werving door universiteiten, is gemiddeld 1 op de 10 studenten van buitenlandse afkomst. Op zich is dit een gunstige ontwikkeling, maar de vraag is wel of we het hoger onderwijssysteem op deze manier betaalbaar weten te houden. De Nederlandse overheid betaalt immers ook mee aan de studiekosten van deze buitenlandse studenten.

Maar de VVD hecht ook erg veel waarde aan de mogelijkheid voor Nederlandse studenten om in het buitenland te gaan studeren. Een aantal maanden of een jaar studeren in het buitenland is wat de VVD betreft allang geen luxe meer, maar noodzaak voor Nederlandse studenten om zich voor te bereiden op een steeds internationalender wordende arbeidsmarkt. Voor Nederlandse studenten die in het buitenland gaan studeren is het mogelijk hun studiefinanciering mee te nemen, dankzij voormalig VVD-staatssecretaris Bruno Bruins.

De VVD zal bij de behandeling van strategische agenda aan staatssecretaris Zijlstra vragen of hij afspraken kan maken met de universiteiten en hoge scholen over een evenwichtige mix van binnenlandse, Europese en buitenlandse studenten.