VVD en D66 blij met mogelijkheid collegegeldvrij besturen - Hoofdinhoud
in Politiek, In de kamer
Studenten kunnen zich toch uitschrijven van de universiteit en aanspraak maken op bestuursbeurzen. Maar universiteiten mogen zelf bepalen of ze die mogelijkheid bieden.
Die ruimte wil staatssecretaris Zijlstra geven, zo blijkt uit een brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit tot tevredenheid van VVD Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas die samen met D’66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham plannen hiervoor had ingediend. Bij collegegeldvrij besturen wordt het ‘uitgeschreven’ jaar niet meegeteld in de nominale studieduur. Na afloop van het bestuursjaar wordt de studie als gepland afgerond.
Lucas is blij dat de staatssecretaris de mogelijkheid voor collegegeldvrij besturen heeft onderzocht en het oordeel aan de Tweede Kamer laat. ‘Collegegeldvrij besturen is een simpele maar effectieve oplossing voor studenten die zich voltijds inzetten voor goed onderwijs en een bloeiend verenigingsleven’, betoogt ze. ‘Er is slechts een simpele aanpassing in de wet voor nodig. Het ontvangen van een bestuursbeurs moet losgekoppeld worden van het ingeschreven staan als student. Zo houdt de student toegang tot de faciliteiten van de universiteit, maar betaalt hij geen collegegeld. De universiteit bepaalt voor welke functies dit geldt.’ Ook mede-initiatiefnemer Boris van der Ham is tevreden: ‘Het is hoog tijd dat studenten die meer uit hun studietijd willen halen, hierbij niet onnodig tegengewerkt worden.’
Volgens beide partijen is een actieve studentenbijdrage van groot belang voor het studieklimaat. ‘Ik begrijp heel goed dat studenten een fulltime bestuursjaar willen doen of bijvoorbeeld mee willen bouwen aan de solarauto om zo aan hun CV te werken. Maar als ze geen onderwijs volgen, is het raar dat je wel collegegeld moet betalen. En daar betaalt de overheid gemiddeld nog 6000 euro per jaar per student aan bij,’ stelt Lucas die benadrukt dat het de eigen keuze van de student is of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar, maar het is of - of. ‘Het is besturen of studeren.’
De Tweede Kamer zal zich naar verwachting tijdens de behandeling van de strategische agenda hoger onderwijs buigen over het onderwerp.