VVD wil onderzoek windenergie

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op woensdag 22 augustus 2012, 15:32.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Rene Leegte

Bron: Spits Nieuws 22 augustus 2012

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de netto opbrengst van energie afkomstig van windmolens. Daarvoor pleit de VVD.

Er is steeds meer aanleiding vraagtekens te plaatsen bij het rendement van windmolens, vindt Kamerlid René Leegte (VVD). „Uit nieuw onderzoek van de Nederlandse expert Cees le Pair zou blijken dat het werkelijke rendement veel lager is dan wij altijd aannemen. Ik heb minister Maxime Verhagen (Energie) gevraagd daar onafhankelijk onderzoek naar te doen.”

Uit het door Leegte aangehaalde onderzoek blijkt onder meer dat het opvangen van de pieken en dalen van de onregelmatige windstroom het rendement van windmolens druk. De besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen zou daarmee ook lager zijn dan algemeen wordt aangenomen. Leegte: „Het ministerie hanteert een rendement van 23 procent. Dat is al laag in vergelijking met andere energiebronnen. Nu is er aanleiding om te veronderstellen dat de opbrengst zelfs lager ligt dan 8 procent.” Leegte heeft de minister schriftelijk om opheldering gevraagd.

Brandbrief

De Tweede Kamer heeft deze week ook een brandbrief ontvangen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW). Deze belangenorganisatie wijst op praktijkgegevens uit de VS en Ierland waaruit blijkt dat een groot deel van de windstroom verloren gaat door rendementsverlies bij de centrales. Het NKPW roept de Kamer in de brief op om de Nederlandse praktijkgegevens op te vragen, en wet- en regelgeving voor de bouw van windmolenparken nog eens goed tegen het licht te houden. „De rechtsbescherming tegen windmolens is een wassen neus”, stelt voorzitter Fred Jansen. Hij richt zijn pijlen, naar eigen zeggen namens circa twaalfduizend burgers, onder meer op de in zijn ogen sterk versoepelde regelgeving met betrekking tot het geluid dat molens mogen produceren. „Ze mogen overal in het land drie keer zoveel hinder veroorzaken als snelwegen”, aldus Jansen. „Omwonenden hebben daardoor te maken met gezondheidsklachten en zien de waarde van hun huizen verminderen.”

Vragen van het lid Leegte (VVD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het netto vermogen van windmolens:

  • 1. 
    Kent u het bericht op de website Climategate.nl van 20 augustus: “Netto vermogen van windmolens véél lager dan aangenomen”[1]
  • 2. 
    Klopt het dat de effectieve capaciteit van wind door inpassingseffecten niet 23% maar minder dan 8% is?
  • 3. 
    Klopt het dat u wat betreft het rendement van windenergie rekent met de bruto geleverde energie, te weten een windcapaciteit van circa 23% van het nominale vermogen?
  • 4. 
    Hoe hoog is in uw berekeningen de netto effectieve brandstofbesparing door toepassing van windmolens? Acht u het nodig uw berekeningen aan te passen?
  • 5. 
    Bent u van plan om grondig onderzoek naar de inpassingsverliezen van wind en dit onderzoek uit te laten voeren door een objectieve en deskundige instelling?

[1] http://climategate.nl/2012/08/20/netto-vermogen-van-windmolens-veel-lager-dan-aangenomen/?utm_source=Climategate.nl+Nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=ae2433a169-RSS_EMAIL_CAMPAIGN