Statiegeld dankzij VVD verleden tijd

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op vrijdag 27 april 2012, 15:39.

Je lege frisdrankflessen inleveren bij de supermarkt, dat behoort binnenkort tot het verleden. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het plan om statiegeld af te schaffen. Een wens van de VVD. Tweede Kamerlid Rene Leegte:,,Statiegeld komt uit de tijd dat de glazenfles terug moest naar de fabriek om, na schoonmaken, opnieuw gevuld te kunnen worden met frisdrank, melk of anders. De huidige PET fles gaat helemaal niet terug naar de fabriek. Die wordt omgesmolten en hergebruikt in allerlei toepassingen, fleece- truien, plastic kratten, een deel in een nieuwe fles. Daardoor ontbreekt het aan logistieke, lees economische argumentatie voor het behoud van statiegeld."

Volgens de Liberalen is het aan de markt om te zorgen dat het afgesproken recyclepercentage wordt gehaald. Daarnaast zet het heffen van statiegeld de verpakkingsmarkt op slot. In het Afvalakkoord hebben VNG, het ministerie van I&M en de industrie zich verbonden aan het hoogste hergebruikpercentage in Europa. Dit tot tevredenheid van de VVD. De VVD vindt alleen dat de industrie zelf moet bepalen via welke weg zij dit doel wil behalen.

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte:,,Laat de industrie zelf verantwoordelijkheid dragen voor het behalen van die doelstelling. Als zij aangeven zelf te willen kijken, hoe dit op de meest efficiënte manier kan gebeuren, wie zijn wij dan als Kamer om te zeggen dat er een specifieke techniek gebruikt moet worden. De VVD wil sturen op normen, niet op technieken.’’