VVD pleit voor regisseur loket voor omgevingsvergunningen

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op woensdag 28 maart 2012, 15:39.

De VVD wil dat er één contactpersoon wordt aangesteld binnen het loket voor omgevingsvergunningen. Deze loket -regisseur moet verantwoordelijk worden voor het stroomlijnen van de aanvragen van vergunningen in het kader van de WABO. Op dit moment lopen te veel aanvragen vertraging op, doordat ondernemers te maken krijgen met verschillende ambtenaren die zich over hun zaak moeten buigen.

Per 1 oktober is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) van kracht. Dankzij deze wet kunnen ondernemers voortaan bij een loket terecht voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Een goede eerste stap in het vereenvoudigen van vergunningenprocedures. Toch blijkt er vooral op het gebied van de aanvraag van vergunningen voor meervoudige activiteiten nog flinke winst te boeken.

De VVD vindt het belangrijk om het opwekken van decentrale energie te stimuleren, in het bijzonder biomassa. En dan is het belangrijk om een zo eenvoudig mogelijk stelsel van vergunningverlening te creëren.

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte:,, Door minder regels kunnen ondernemers echt aan de slag en hun geld verdienen. Wat je hier ziet is dat de organisatie achter het loket nog te veel op de oude leest is geschoeid. Dat betekent dat ondernemers eerst contact hebben met de loketfunctionaris. Vervolgens moet zo’n ondernemer zijn hele verhaal opnieuw afdraaien als de inhoudelijke vragen op tafel komen en de sectordeskundige in beeld komt. Dit moet en kan echt veel sneller. Ondernemers moeten wat betreft de VVD voortaan zaken doen met één deskundige, een ambtenaar die de rol van loketregisseur vervult en de aanvraag in goede banen leidt”.

De VVD vindt het van groot belang ondernemers zo min mogelijk in de weg worden gezeten door knellende regelgeving en vertragende vergunningenprocedures. De VVD zal de minister binnenkort vragen om te WABO te stroomlijnen.