Kabinet wil onderzoek oneerlijke concurrentie op energiemarkt

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op vrijdag 10 februari 2012, 15:39.

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of de korting op de transportkosten van energie die Duitse bedrijven krijgen in strijd is met de Europese regels tegen staatssteun. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken donderdag aan de Tweede Kamer geschreven als reactie op schriftelijke vragen van VVD-Kamerleden René Leegte en Afke Schaart.

Nederlandse bedrijven die veel energie verbruiken, zoals aluminiumsmelterijen en staalproducenten, krijgen geen korting op de transportkosten voor elektriciteit. Volgens Verhagen is dat onwenselijk omdat bedrijven in Nederland daardoor moeilijker kunnen concurreren, wat weer gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid.

,,Daarom wil ik van de Europese Commissie weten of de Duitse regeling door de beugel kan'', schrijft de minister in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD. Aanleiding daarvoor was het faillissement van de Zeeuwse aluminiumsmelter Zalco in Vlissingen. Bij dit faillissement verloren honderden werknemers hun baan.