Artikel Trouw: We kunnen tijd kopen met kernenergie

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2011, 15:41.

Bron: Trouw, sectie: Podium; Blz. 19

De Europese economie kampt met ongekende problemen, maar de inzet van Brussel bij deklimaatonderhandelingen in Durban was gericht opminder CO2 uitstoten. Net zo nobel als onzinnig. Waarleiders van andere landen zich realiseren dat beperkingvan CO2-uitstoot een rem op economische groei is, blijft Europa zich blindstaren op de verkeerde oplossing.

Laat ik voorop stellen dat het een gemiste kans is dat dewereldgemeenschap niet in staat is om serieus gemaakteafspraken over CO2-uitstoot na te komen. Door uitstootvan CO2 veranderen wij onherroepelijk de samenstelling van de atmosfeer en dat kan niet de bedoeling zijn. Hetklimaat verandert, de temperatuur op aarde stijgt, net als de zeespiegel. Dat het verminderen van de CO2-emissieniet lukt, moeten wij ons aantrekken.Maar het mislukken van Durban biedt ook een enormekans. Het biedt de mogelijkheid om uit de vastgeroestedenkbeelden van het Kyotoprotocol te stappen. Zolang economische groei en uitstoot van CO2 automatisch metelkaar zijn verbonden, zal het ons niet lukken anderelanden op te leggen dat ze minder CO2 mogen uitstoten .Sterker nog: Europa moet het zichzelf niet opleggen,want dan legt het zichzelf krimp op. Dat is het laatste wat we nodig hebben nu we verzuipen in onze schulden, de Europese economie krimpt en we links en rechts worden ingehaald door andere landen.

We moeten een andere manier vinden om te groeien. Dat zou je duurzaamheid kunnen noemen, maar liever spreek ik van 'nieuwe economie'. Het gaat erom dat we denken in termen van vooruitgang en niet teruggang, niet in minder, maar in meer, niet in krimpen, maar in groeien. Als wij laten zien dat je succesvoller bent met een lagereCO2-uitstoot, zullen andere landen ons volgen. Ik steun dan ook de oproep van het Wereld Natuur Fonds om testoppen met een focus op terugdringen van CO2 en tefocussen op een economie die nauwelijks nog CO2uitstoot.

Ik vind het onbegrijpelijk dat er uit Brussel geluidenkomen, om de Europese CO2-uitstoot eenzijdig te verlagen. Het helpt niets om de mondiale uitstoot teverminderen. De CO2-uitstoot die Europa in één jaar weet te reduceren, stoot China in twee weken uit. Daarnagaan de Chinezen nog vijftig weken door met uitstoten. Wij worden van een innovatieve gidsregio tot een museumdorp.We moeten Europa geen onmogelijke opgave opleggen,maar onszelf de tijd gunnen om schone alternatieven teontwikkelen. Niemand weet hoe onze energiehuishouding er over vijftig jaar uit ziet. Wellicht dat we dan veel meerelektriciteit kunnen halen uit zonne-, wind- of waterenergie. Maar om de overgangsperiode betaalbaar tehouden, zullen wij tot die tijd moeten kiezen voor deminst slechte oplossing en met een koel hoofdberedeneren welke stappen we moeten zetten. Feit is dat bijna niemand een windmolen in zijnachtertuin wil en iedereen moeite heeft met biomassa,vanwege het kappen van oerbossen.

We kunnen tijd kopen met kernenergie. De nieuwe centrales zijn veiliger,schoner, productiever en goedkoper dan de oude. Eéngram uranium levert evenveel energie op als 2500 literbenzine en 3000 kilo kolen. Intussen moeten we alles opalles zetten om nieuwe, schonere en veiligere vormen van energie te ontwikkelen. Langer doorgaan op de huidige weg is geen optie. Zelf dure energie opwekken met veel CO2-uitstoot en(kern)energie kopen in onbetrouwbare landen, dat zalEuropa niet lang volhouden. Tijd om af te kicken. De VVD kiest voor politiek leiderschap op de weg naar een nieuwe economie, ook als die keuzes moeilijk zijn.