Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 5 oktober 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 5 oktober 2012, 2:33.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Boek Verhofstadt en Cohn-Bendit is particuliere visie op Europa

Hans van Baalen heeft, o.a. in De Telegraaf en in De standaard (Vlaanderen), afstand genomen van de inhoud van het boek 'Voor Europa', dat door Guy Verhofstadt (ALDE-fractievoorzitter) en Daniël Cohn-Bendit (fractievoorzitter Groenen) is geschreven en afgelopen week in Brussel werd gepresenteerd. Volgens Van Baalen is het boek een particuliere visie van Verhofstadt en Cohn-Bendit op de toekomst van de Europese Unie en kan de inhoud van het boek worden samengevat als meer Europa en invoering van een federale unie.

De VVD, maar ook de liberalen uit Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland en diverse lidpartijen uit Midden- en Oost-Europa, wensen geen federale unie, Eurobonds, een gekozen president van Europa, etc. Zij zijn geen voorstander van het overdragen van nog meer soevereiniteit aan Brussel, maar houden zich bezig met actuele problemen, zoals de stabiliteit van de euro. Volgens Van Baalen heeft Europa behoefte aan concrete oplossingen en niet aan vage vergezichten.

Onderhandelingen EMU

Hans van Baalen vindt dat de nationale parlementen een belangrijke rol moeten spelen in de controle op een toekomstige Economische en Monetaire Unie (EMU). Afgelopen donderdag zijn de onderhandelingen gestart tussen de Europese Raad, de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Centrale Bank en de Eurogroep over de toekomst van de EMU. Namens het Europees Parlement zullen EP-voorzitter Martin Schulz (S&D), Elmar Brok (EVP), Roberto Gaultieri (S&D) en Guy Verhofstadt (ALDE) aanschuiven bij de onderhandelingen. Van Baalen vindt dat de onderhandelaars de positie van de nationale parlementen moeten benadrukken omdat de financiële middelen voor, bijvoorbeeld, de steun aan zwakke Eurolanden, afkomstig zijn uit de lidstaten. De eerste roadmap voor de EMU zal door de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, worden gepresenteerd tijdens de Europese Raad, die half oktober wordt gehouden.

Ontvangst Zuid-Afrikaanse oppositieleider Helen Zille

Hans van Baalen heeft, samen met de Deputy Leader van de Britse Liberal Democrats Simon Hughes MP, de Zuid-Afrikaanse oppositieleider Helen Zille in de National Liberal Club in Londen ontvangen. Zille is leider van de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratic Alliance en premier van de provincie West-Kaap. Als buitenlandwoordvoerder in het Europees Parlement en als voorzitter van de Liberale Internationale maakt Van Baalen zich sterk voor intensivering van de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en Zuid-Afrika. Volgens Van Baalen biedt Zuid-Afrika als opkomende economische grootmacht grote kansen voor de Europese en Nederlandse handel en industrie.

Verkiezingen Georgië

ALDE en de Liberale Internationale zijn positief over de vrije en democratische verkiezingen, die afgelopen week gehouden werden in Georgië. Hierbij behaalde de oppositie, die samenwerkt in de Georgische Droomcoalitie, een grote overwinning op de partij van de zittende president Mikheil Saakashvili. Van Baalen heeft telefonisch contact gehad met Bidzina Ivanishvili en David Usupashvili, de leiders van de Georgische Droomcoalitie, waarin hij aandrong op een vreedzame en transparante machtsoverdracht. Hij hoopt op een constructieve co-habitatie tussen de zittende president Saakashvili en de nieuw te benoemen premier van de Georgische Droomcoalitie.