Beiers feestje aan Hofvijver

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 5 oktober 2012, 2:34.

Het beroemde Oktoberfest in München kwam even naar Den Haag, tijdens de receptie vanwege de Dag van de Duitse Eenheid in de 18-eeuwse residentie van de Duitse ambassadeur Heinz-Peter Behr aan de Haagse Hofvijver.

Onder de genodigden onder meer oud-diplomaat Hans Slingerland van Bemmelen, CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, consul-generaal Rob Zaagman en VVD-Europarlementariër Hans van Baalen (op de foto vlnr).

Ja, de bierglazen waren wat kleiner dan in München en de gasten waren wat minder dronken, maar er was wel worst, zuurkool en vrolijke Beierse hoempamuziek van muzikanten in lederhosen. Behr en zijn eregast, de Beierse vicepremier Martin Zeil, zongen zelfs even het oude drinklied „In München steht ein Hofbräuhaus, eins, zwei, zuffa…”

Receptie

De receptie, met tussen de diplomaten veel Duitse expats, stond met een kleine expositie in het teken van Beieren, mede omdat minister Maxime Verhagen volgende week met een missie naar München afreist. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel vertelde dat hij ook meegaat. „Samen met onder anderen Wim van der Leegte van de VDL Groep.”

Beieren is de economisch modernste en meest innovatieve deelstaat van Duitsland, zoals vicepremier Zeil de gasten uitlegde in een toespraak. Ter illustratie stonden buiten twee prachtige bolides die in Beieren worden geproduceerd, een Audi A8 Hybrid en een BMW 640i. „Om misverstanden te voorkomen, die auto’s gaan we hier niet verloten”, sprak Zeil tot hilariteit van zijn toehoorders. Hij dankte de aanwezigen voor de Nederlandse steun indertijd aan de eenwording. Later werd door enkelen wel fluisterend gememoreerd dat onze toenmalige premier Ruud Lubbers juist kritisch was, wat hem later opbrak bij zijn pogingen om de hoogste baas te worden bij de EU en de NAVO.

Storend was dat de woorden van de ambassadeur en de vicepremier steeds naar het Nederlands werden vertaald door een tolk. Alsof niet nagenoeg alle Nederlanders in de zaal het Duits prima verstonden. „Belachelijk dat het vertaald werd. Dat ligt aan de Duitse bescheidenheid, die nu wel eens voorbij mag zijn”, zei ouddiplomaat Hans Slingerland van Bemmelen. Ook VVD Europarlementariër Hans van Baalen vond de tolk volstrekt overbodig, al constateerde hij dat de jongere generatie niet goed genoeg in het Duits wordt onderwezen. „Onze talenkennis is goud waard, maar die zijn we aan het verliezen.”

Op de receptie, een van de belangrijkste van het jaar in het diplomatieke circuit, ontbraken ministers of staatssecretarissen. „Die hebben het nu druk met andere dingen”, constateerde de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma kwam wel even een glaasje Paulaner meedrinken. „De Nederlands-Duitse relatie is heel goed, ook op politiek gebied. Het is alleen jammer dat Nederlanders niet helemaal schijnen te beseffen hoe goed de relatie is”, merkte hij op. Ook de voormalige Limburgse gouverneur Léon Frissen vond dat we meer naar het oosten moeten kijken. „Onze economie draait bijvoorbeeld voor een groot deel op NoordrijnWestfalen, direct over de grens, met 18 miljoen inwoners. Nederlanders hebben dat te weinig in de gaten”, aldus Frissen.

Oud CDA-Kamerlid Ger Koopmans werd alom gefeliciteerd met zijn nieuwe baan als directeur van adviesbureau Vondel & Nassau, dat onder meer interim-managers en onderzoekers levert aan overheden. Het is onderdeel van de Kooyenga Groep van de Friese uitzendmiljonair Romke Kooyenga . „Superleuk. Ik begin er op 15 oktober, full time. Het is een stapje terug uit de politiek, maar mijn wortels worden daarmee niet doorgesneden”, zei de Limburgse oud-melkveehouder.

Voor Rob Zaagman, de Nederlandse consul-generaal in München, was het een prachtige promotie voor ’zijn’ streek in het diepe zuiden van Duitsland. „Nederland heeft met Beieren nu een handelsvolume van 13 miljard euro. Dat kan beter. Er kunnen bijvoorbeeld veel meer Nederlandse onderdelen in Duitse auto’s”, aldus Zaagman, die benadrukte dat Nederlanders en Duitsers goed kunnen samenwerken. „In Beieren hoor ik zelfs wel zeggen dat ze makkelijker met Nederlanders kunnen omgaan dan met mensen uit Hamburg.”