PvdA Europa verwelkomt voorstel aanpak match fixing Europese Commissie

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 25 oktober 2012.
PvdA Europa verwelkomt voorstel aanpak match fixing Europese Commissie
Bron: Blog Emine Bozkurt

De Europese Commissie heeft maatregelen aangekondigd die het beïnvloeden van sportwedstrijden in de EU moeten aanpakken. De voorstellen zijn eerder in september in de Anti-Maffiacommissie van het Europees Parlement gepresenteerd door PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Bozkurt: "Ik ben verheugd te horen dat de Europese Commissie mijn voorstellen voor de aanpak van match fixing in Europa heeft overgenomen. Dit is nog steeds onderbelicht als nieuwe vorm van georganiseerde misdaad in Europa, terwijl er buitengewoon veel geld wordt verdiend en witgewassen door criminele organisaties. Daarbij is match fixing gelinkt aan andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals drugs- en mensenhandel."

De voorstellen beogen de individuele lidstaten beter uit te rusten om malafide praktijken snel op te sporen en aan te pakken. Daarnaast beveelt de Commissie de lidstaten aan om per land één aanspreekpunt aan te stellen voor het onderzoeken en vervolgen van match fixing en om voorlichting en kennisuitwisseling te laten plaatsvinden. Bozkurt: "Als we de georganiseerde misdaad rond match fixing effectief willen bestrijden, zijn deze voorstellen een belangrijke eerste stap naar een gerichte aanpak van dit probleem."

Online gokken en witwassen aanpakken

Bozkurt vraagt net als de Commissie speciale aandacht voor online gok- en witwasactiviteiten, die nauw samenhangen met match fixing en vaak hand in hand gaan. Bozkurt: "Criminele organisaties maken steeds vaker gebruik van online gokmogelijkheden om geld te verdienen en wit te wassen. Betere samenwerking tussen de kansspelindustrie, sportorganisaties en Europese - en nationale autoriteiten is noodzakelijk om criminelen een stap voor te blijven."

Bron afbeelding: SXC / topfer