Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 26 oktober 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 26 oktober 2012, 2:46.

EU-begroting en Meerjarig Financieel Kader

Hans van Baalen, delegatieleider, en Toine Manders hebben zowel tegen de begroting 2013 als tegen het Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2014-2020 gestemd. Het verhogen van de begroting 2013 met 6,8% is, zeker ten tijde van crisis, onaanvaardbaar. Het argument dat dit mede komt vanwege reeds aangegane verplichtingen in het MFK 2007-2013 snijdt geen hout.

In dat geval moet er extra gesneden worden in de niet-verplichte uitgaven. Ten opzichte van het huidige MFK moeten er in het toekomstige Meerjarig Financieel Kader 2014-2020 aanzienlijk minder verplichtingen worden aangegaan. Voorts vindt Van Baalen dat de EU moet kappen in dor subsidiehout en moet investeren in technologie en energie. Hij wil dat het Europees Parlement zelf ook het goede voorbeeld geeft door minder uit te geven.

Handelsovereenkomst Israel-EU

De VVD-delegatie is verheugd dat het Europees Parlement de handelsovereenkomst ACAA met Israël, dat met name hoogwaardige medicijnen betreft, heeft aangenomen. Van Baalen was in de commissie voor Buitenlandse Zaken ALDE-rapporteur en adviseerde met ACAA in te stemmen. Dit is goed nieuws voor de EU en Israël, waar ook de Palestijnen van kunnen meeprofiteren. De liberalen, christen-democraten en conservatieven stemden voor (379 stemmen). De socialisten en groenen stemden tegen (230 stemmen) het voorstel van de Europese Commissaris voor Handel, Karel de Gucht (Vlaamse liberale Open VLD). Hiermee wilde links deze handelsovereenkomst misbruiken voor het onder druk zetten van Israël. Israël weet nu waar zij haar vrienden kan vinden.

Gespek Eurocommissaris Füle

Hans van Baalen heeft afgelopen week in een gesprek met Eurocommissaris Füle (uitbreiding) aangegeven zich zeer kritisch op te stellen ten aanzien van een nieuwe uitbreidingsronde. Hij vindt dat Brussel eerst in eigen huis orde op zaken moet stellen en de eurocrisis moet bedwingen, alvorens nieuwe lidstaten toe te laten. Bovendien mag de Europese Commissie geen concessies doen op het gebied van de Kopenhagen-criteria. Ten aanzien van Turkije vindt Van Baalen dat de Turken eerst het Ankara-protocol volledig moeten uitvoeren en bezetting van Noord-Cyprus moeten beeïndigen, alvorens nieuwe stappen kunnen worden gezet.

Verkiezingen Wit-Rusland

Hans van Baalen heeft als ALDE-rapporteur een resolutie ingediend over de verkiezingen in Wit-Rusland, die in september plaatsvonden. Volgens Van Baalen is er geen democratische vooruitgang in Wit-Rusland en is het parlement volledig in handen van het regime. In de resolutie wordt de Wit-Rusische dictator Alexander Loekashenko opgeroepen om vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren en om de oppositie de ruimte te geven om voor hun belangen op te komen. Tevens wil Van Baalen dat internationale sportorganisaties hun besluit om wedstrijden te organiseren in Wit-Rusland, mede nemen op basis van de actuele mensenrechtensituatie.

Syrië

Hans van Baalen heeft namens de ALDE-fractie Ribal Al-Assad, de leider van de Syrische oppositie, ontvangen. Al Assad, een neef van de dictator Assad, deed een klemmend verzoek tot ten minste, humanitaire steun aan de getroffen bevolking.