Van Baalen (VVD) geschokt vanwege gezondheid oud-president Chen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 5 november 2012, 2:05.

Van Baalen is geschokt vanwege de gezondheid van oud-president Chen van Taiwan en eist medische behandeling buiten de gevangenis.

VVD-Europarlementariër, tevens president van de Liberale Internationale, Hans van Baalen heeft de Taiwanese oud-president Chen in het militair ziekenhuis van Taipei bezocht. Chen, leider van de Democratisch - Progressieve Partij (DPP) was twee termijnen president van Taiwan (2000-2008).

Chen geniet internationale erkenning vanwege zijn strijd voor de mensenrechten tijdens de staat van beleg onder het regime van de nationalistische KMT. Hij zit sedert vier jaar onder zware omstandigheden een gevangenisstraf van 18 jaar uit voor het ontvangen van politieke donaties. Dit vonnis is in Taiwan omstreden.

Van Baalen was geschokt vanwege de gezondheidstoestand van Chen, die aan zware depressies en lichamelijke klachten leidt. De psychiatrische afdeling van het militair ziekenhuis oordeelt dat Chen onder het zware gevangenisregime niet kan worden behandeld en daarom niet naar de gevangenis kan terugkeren. Hans van Baalen heeft in gespreken met de huidige president Ma (KMT) en minister van Buitenlandse Zaken Lin geëist dat Chen buiten de gevangenis wordt behandeld.