Hans van Baalen tijdens ELDR-congres in Dublin: EU op rantsoen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 9 november 2012, 2:44.

VVD-leider in het Europees Parlement Hans van Baalen, tevens voorzitter van de Liberale Internationale, bepleitte tijdens het 33ste congres van de Europese liberalen in Dublin een slanke Europese begroting. Van Baalen heeft als voorzitter van de Liberale Internationale het afgelopen jaar liberale regeringsleiders en ministers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika bezocht. Overal is het enige effectieve recept tegen de financiële crisis het doorvoeren van stevige bezuinigingen op de overdrachtsuitgaven.

Liberalen begrijpen dat obese overheden minder effectief zijn dan slanke organisaties. Voorts komt er meer geld vrij voor burgers en bedrijven. De EU moet hier geen uitzondering op vormen. Ierland heeft bewezen dat een harde shocktherapie, hoewel pijnlijk, de enige weg uit de crisis is. Ierland kan thans weer op de internationale kapitaalmarkten lenen. De EU moet snijden in dor subsidiehout. Een liberaal Europa betekent meer maatschappij en minder overheid. Het betoog van Van Baalen oogstte grote bijval onder de vertegenwoordigers van de circa dertig bij de ELDR aangesloten liberale partijen, waaronder VVD, het Deense Venstre, de Roemeense PNL en de Duitse FDP.

Van Baalen pleitte voor een slanke Europese Unie en hij riep in Dublin tevens op tot versterking van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement. Wanneer de ALDE in 2014 in een nieuw te kiezen Europees Parlement aan omvang zou inboeten, is dat voor de VVD onaanvaardbaar. Van Baalen wil dat ALDE daarom samenwerking zoekt met andere centrumrechtse partijen.

Anders dan Guy Verhofstadt en de voorman van de Europese Groenen Daniël Cohn-Bendit in hun politiek pamflet 'Voor Europa' betogen, ziet van Baalen niets in samenwerking met de Groenen.